Anadoluhisarı Turizm Kalkındırma Derneği yetkilileri Küçüksu Mesire alanının talan edilmemesi için çalışıyor.
Anadoluhisarı Turizm Kalkındırma Derneği yetkilileri, tarihi Küçüksu Mesire Alanının bazı kimseler tarafından rant alanına çevrilmesi sebebiyle mesire alanında toplanarak açıklama yaptı.
Küçüksu Mesire alanında konuyla ilgili gerçekleşen toplantıya, Dernek Başkanı Mustafa Babuz, Muhtarlar Birliği Başkanı Hüsnü Kolcu, Anadoluhisarı Muhtarı Güzin Merve, Göztepe Muhtarı Ahmet Duran, BODEF Başkanı Kamile Yılmaz, KAS-DER Beykoz Başkanı Süleyman Çalık, Göksu Yardımlaşma Derneği Başkanı Gül Bağdatlı, Anadoluhisarı İdmanyurdu Başkanı Güven Sanin katıldı.
Dernek tarafından yapılan açıklamada şöyle denildi:
“Boğaziçi’nin hemen kıyısındaki Küçüksu Mesiremiz Osmanlı’dan günümüze kadar gelebilmiş çok değerli bir kültür ve tabiat varlığımızdır. Varlığı ile şarkılarımıza konu olmuş, Asya’nın tatlı suları olarak dünyaca tanınmış, halk yaşamındaki yeri ile anılarımızda yer edinmiş, gönlümüzde müstesna bir yere sahip mesiremizdir. Bizim gözbebeğimizdir.
Boğaziçi Doğal ve Tarihi Sit Alanı üzerinde bulunan Küçüksu Mesiresi 2960 sayılı Boğaziçi Kanunu’nun koruması altındadır. Bir kültür ve tabiat varlığı olarak da 2863 sayılı Kültür ve Tabiat Varlıkları Kanunu tarafından korunmaktadır.
Mesiremize yapılan müdahale ve tahribatlar özellikle son yıllarda çok artmıştır. Bu müdahalenin listesini basın açıklamamızın ekinde bulabilirsiniz.
Yapılan en son müdahale ile İstanbul Büyükşehir Belediyesine ait araçlar ile mülkiyeti Marmara Üniversitesine ait alanda yaklaşık 10 dönümlük yeşil alan kazılmış, moloz ve mıcırla doldurulmuştur. Bu tahribatın İSPARK otoparkı için yapıldığı anlaşılmaktadır.
2013 onay tarihli Küçüksu Mesiresi Koruma ve Çevre Düzenleme Projesine aykırı olarak yapılan bu hukuksuz müdahale ile ilgili İstanbul 2 Numaralı Tabiat Varlıklarını Koruma Komisyonuna ve Marmara Üniversitesine yazılı başvurular derneğimiz tarafından yapılmıştır. Bu kurumlardan gelecek yanıtlara göre mücadelemiz devam edecektir.
Küçüksu Mesiresi etrafındaki otopark ihtiyacı için İBB tarafından hazırlanmış 2013 tarihli onaylı projede gerekli alanlar ayrılmıştır. Rafa kaldırılmış bu projenin uygulanması ile bu sorun büyük ölçüde çözülebilir. Ayrıca deniz ulaşımına ağırlık verilmesi, Küçüksu İskelesi için ring seferlerinin düzenlenmesi, yakın çevredeki otopark alanlarının kullanılması, yeni açılacak işletmelerin sınırlandırılması gibi önlemler yardımı ile bu sorun çözülebilir.
Bugün hep beraber Küçüksu Mesiresindeyiz. Etrafımızda bu mesire ile anılan mısır kazanları yok, yemyeşil zemin yok, uçurtma uçuran; bisiklete binen çocuklar yok. Tel örgülerin arasında, moloz ve kapkara mıcırların üzerindeyiz. Bu yakışıksız manzaraya sebep olan kurumlarımızı tarihi mesiremize ve bu ülkenin yasalarına saygılı olmaya davet ediyoruz.
Derneğimiz var olduğu sürece Tarihi Küçüksu Mesiresinin sesi olmaya, onun doğal/kültürel dokusunu bozacak her türlü müdahalenin karşısında olmaya devam edecektir.
Küçüksu Mesiresi sahipsiz değildir.”