Beykoz Belediye Meclisi gelecek yıl için 513 milyon TL bütçe belirledi, CHP Ret Oyu verdi.
Belediye Başkanı Yücel Çelikbilek’in yönetiminde 2018 Yılı Bütçesi ve 2018 Mali Yılı Performans Programı hakkında gerçekleşen toplantıda, açılış ve yoklamanın ardından Araç ve İş Makinelerinin satın alınması hakkındaki Ulaşım Hizmetleri Müdürlüğünün teklifi, oy birliğiyle kabul edildi.
2018 Mali Yılı İdari Performans Programı hakkındaki Plan ve Bütçe Komisyonu Raporu ve 1/1000 ölçekli Geri görünüm Etkilenme Bölgesi Koruma Amaçlı Revizyon Uygulama İmar Planı 3. Etap hakkındaki İmar Komisyonu Raporu, oy birliğiyle kabul edildi.
Toplantıda Başkan Yardımcısı Salim Öztürk 2018 Yılı İdari Performans Programıyla ilgili sunum gerçekleştirdi ve müdürlük bütçeleriyle ilgili bilgi aktardı.
Öztürk, faaliyet giderlerinin maliyeti 356 milyon 391 bin TL, genel yönetim giderleri 156 milyon 609 bin TL olmak üzere toplam kaynak ihtiyacını 513 milyon TL olarak açıkladı.
Yapılan oylamada 2018 Yılı Mali Performans Programı ve Ak Parti Meclis Üyesi Emin Yavuz tarafından aktarılan Plan ve Bütçe Komisyonu Raporu oy çokluğuyla kabul edildi.
Toplantıda gündem dışı söz alan Ak Parti Grubu Meclis Üyesi Sinan Çıtlak, Cumhuriyetin kuruluşunun 94. Yıl Dönümünü kutladı.
CHP Grubu Meclis Üyesi Deniz Yıldız ise söz alarak taşıt vergisine, köprülerde yapılan geçiş zamlarına ve çıkarılmak istenen müftülere nikah kıyma yetkisi verecek olan yasaya ilişkin konuştu.
Bütçe raporunu ise Beykoz Belediyesi Plan ve Bütçe Komisyonu Başkanı Emin Yavuz okudu.
Bütçe görüşmelerinde CHP Grubu adına söz alan CHP Meclis Üyesi Yılmaz Işık şöyle konuştu: “Önümüzdeki günlerde Cumhuriyet Bayramının 94. Yıldönümünü kutlayacağız. Cumhuriyet milletimize verilmiş en büyük miras ve vazgeçilmez biz değerdir. Cumhuriyetimizin kurucusu Gazi Mustafa Kemal Atatürk başta olmak üzere silah arkadaşlarını ve aziz şehitlerimizi rahmetle, kahraman gazilerimizi minnet ve şükranla anıyor; milletimizin Cumhuriyet Bayramını kutluyorum.”
Yılmaz Işık sözlerini şöyle sürdürdü: “Mahalli İdareler Bütçe ve Muhasebe Yönetmeliğinin 5. Maddesi bütçeyi, ‘İl özel idaresi, belediye, bağlı idare ve birliklerin bütçesi, mali yıl içindeki gelir ve gider tahminlerini gösteren, gelirlerin toplanmasına ve harcamamaların yapılmasına izin veren bir meclis kararıdır.’ diye tanımlar. Bütçe, gelecekteki bir dönem için gelir ve giderlerin tasarlandığı mali plan olup, ekonomik, siyasi ve hukuki sonuçlar doğuracak bir öneme sahiptir. Bütçe, mali yıla ilişkin olarak gelir ve gider tahminlerini gösteren belgedir. 2016 yılı için 356 milyon, 2017 yılı için ise 459 milyon olarak bütçeler yaptınız. 2018 yılı için ise bütçe geliri ve bütçe giderlerini 513 milyon lira olarak planladınız. Bütçenin yüksekliğine rağmen Beykoz’da bir şeylerin değişmediğini ve iktidarın başarısız olduğunu görüyoruz. Yerel iktidarın, 2018 bütçesinde bize sunduğu ekonomik sınıflandırma tablosundaki verilerden anlaşılan, Beykozluların yıllardır beklediği hizmeti bu yıl da alamayacağıdır. Belediye yönetiminin 2018 yılında da önceki yıllardan farklı bir hizmet politikası olmadığı görülüyor. Bu bütçenin geçmiş yıllardan tek farkı hizmetsiz geçen yıl sayısını artırmasıdır. Yapmış olduğu bütçeyi yılın 12 ayı kullanan idare başarılıdır. Fakat yerel yöneticilerimiz bu oranın hesaplanmasını yanlış anlıyor. Yılın son 3 ayına sıkıştırılarak yapılması zorunlu hizmetlerin, kontrolsüz ve plansız bir biçimde yapılması başarı kıstası değildir. Bütçenin başarısı gerçekleşme oranıyla ölçülür fakat ilk 9 veya 10 ay hizmet sunmadan yılın son çeyreğinde harcamalar yaparak gerçekleşme oranını yükseltiyorsunuz. Belediyecilikten anladığınız sadece asfalt yapmak ve çöp toplamak.”
Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın ‘Belediyecilik yol yapmak, parke taşı veya kaldırım taşı döşemek değildir.’ sözlerini hatırlatan Işık, şöyle devam etti: “Bütçeyi yapılaması gereken kanuni bir prosedür olarak görüyorsunuz. Fen İşleri Müdürlüğümü yeterince çalıştıramadınız ve kontrol edemediniz. Bunun sonucunda yağan her yağmurdan sonra yollar nehre dönüyor. Milyonlarca liralar harcanan parke taşları da aynı harcanan paralar gibi suda akıp gidiyor. Yerel iktidara geldiğiniz tarih, 28 Mart 2004. Üzerinden 4952 gün geçti. Yıllardır bütçeler oluşturuyorsunuz. Yüksek bütçelere rağmen sonuçlandıramadığınız projelerinizi anlatıyorsunuz. Nikah salonu, Yalıköy kapalı pazar yeri, emekli yaşam ve gençlik merkezleri, Küçüksu Mesire Alanı canlandırma gibi projelerinizi yapmadığınızı görüyoruz. Metro projesi broşürde kaldı. Ulaşım sorununun çözüleceğini vaat ettiniz. Daha Kavacık Kavşağı’ndaki sorunu çözemediniz. Beykoz Arena kartpostal oldu. Bunlar vaat ettiklerinizin sadece bir kısmı. Yaptığınızı iddia ettiğiniz hizmetler ya İBB Bütçesinden ya da özel sektörün kendi bütçesinden yaptığı yatırımlar.”
Beykozlu vatandaşın sorunlarından bahseden Işık: “Beykozlu zor durumda. Fabrikalar kapandı. Esnaf zor durumda. Kahvehaneler ve kafeler genç işsizlerle dolu. Gençler uyuşturucu batağına saplanıyor.” dedi.
Işık yedek ödeneğe dikkat çekerek şunları ekledi: “Bu yıl belediye bütçesinden yedek ödenek olarak ayrılan tutar 51 milyon 255 bin TL. Bu kanunen ayrılması gereken bir tutar. Hayali olarak yapılan bütçelerde yedek ödenekte artış olacaktır. Bu başarı değildir. Yedek ödenek zorunludur. Maalesef görülüyor ki, 2B gelirleriyle ayakta durabiliyoruz.”
Işık sözlerini şöyle tamamladı: “Riva Beylik Mandıra Mevkii sakinleri harçlarını yatırdıkları halde alt yapı ve yol çalışmalarını beklerken; köy halkı içme suyu sıkıntısını imece usulüyle çözmeye çalışırken; Gümüşsuyu Fetihtepe Mevkiinde Kule Camii ve Karlıtepe İlkokulu atık su sorunu yıllardır giderilememişken; Aşık Kerem Caddesinde öğrencilerin çamurla sınavı devam ederken; Çiğdem Mahallesi yıllardır içinde aile hekimliğinin olduğu binayı beklerken; Çiğdem İlk Öğretim Okulunda bürokratik prosedür aşılamadığı için taşımalı sisteme dönen öğrencilerin çilesi ve diğer okullarda oluşturduğu sorun ortadayken; Yenimahalle’de sabah hastane randevusuna gitmek isteyen yaşlı insanlar, okullarına gitmek için bekleyen öğrenciler zorunlu misafirlerimiz Afganlardan fırsat bulup bir türlü ulaşım araçlarını kullanamazken; belediye daha kendisine ait Yalıköy’deki kiralık dükkanların çatısını onaramazken; Muharrem Ayı sebebiyle her yerde aşure dağıtıldığı halde, Alevi vatandaşlarımızın cem evi talepleri duyulmazken; vatandaş çatı katı bile yapamazken; Rüzgarlıbahçe’de oturan sadece mahallesinde değil Beykoz’da ünlü olan Cevdet Bey çatı tadilatı için emsallerine göre 30 kat fazla harç ödemeye zorlanırken; alırım alaman tartışmaları yaşananların, onun bununkilerin inşaatlarında hiç oflamadan tonlarca beton atılıp özel mülk ya da bakanlık gibi perdelerin arkasında sığınılıyorsa ve bütün bunlar olurken belediye kasasından her gün ortalama 2 milyon TL çıkıyorsa Vah Beykoz’um Vah!”
Belediye Başkanı Yücel Çelikbilek toplantıyı şu konuşmayla tamamladı: “İş yapan adam harcama yapar. Bu harcamayı yapmak için harcama yapacağın parayı bulman gerekir. Feraset işidir. Bu sene emlak vergilerinde vatandaşın lehine çalışan belediye biziz. Gönderdiğim fiyatları muhtarlar biliyorlar. Biz belediyenin yapacağı her hizmet kolunda mükemmel işler yaptık. Herkesin dünyasını gerçekleştiremeyebiliriz.”
“Ben Yılmaz Bey’in gördüğü rüyayı görmemiş olabilirim. Bu kadar parayı biz bölgeye yatırıma harcıyoruz. 2009 yılında biz gelirken yaptığımız anketlerde mülkiyet vatandaşların ilk talebiydi. Sonrasında imar ve işsizlik konularıydı. Belediyemiz bu konularda büyük adımlar attı ve 2B bizim için büyük bir şans oldu.”
“İmar konusunda köylerimiz ve Çavuşbaşı bölgemiz var. Bölgenin akil insanlarıyla görüşmeler yaptık. En son iki hafta öncesinde Çevre ve Şehircilik Bakanımız Mehmet Özhaseki ile özel bir toplantı yaptık ve kendisi bize kendi bürokratlarını gönderdi. Bu yıl içerisinde beklediğimiz sonucu almayı umuyoruz. Zor doğum yapan bir bölgedeyiz. O kadar karışan kurum var ki, bir tane ruhsat almak için çok uğraşıyorsunuz. Riva’yı adam etmek için elimizden geleni yaptık. Riva o bölgenin iftiharı olacak. Beykoz’da iş yapmak deveye hendek atlatmaktan daha da zordur.”
“Tarihi eserlere önem verdik. Yalıköy’deki tekkemizi eğitim için açacağız. Bu yılın sonuna kadar Mehmet Akif Ersoy müzesini de hizmete açacağız. Paşabahçe Stadını bir kere daha yeniledik. Soğuksuspor Sahasını hizmete açacağız. Soğuksu’da 5 bin metre kare kapalı alanı olan bir gençlik merkezini şu anda yapıyoruz. Kent Ormanını aldık. 2018 yılı bütçesinin ilçemize ve vatandaşlarımıza hayırlı uğurlu olmasını diliyorum.”