Ana Sayfa Dünya, Genel, son dakika, Sür Manşet 28 Kasım 2017 2367 Görüntüleme

Radyasyon yüklü bulutlar üzerimizden geçti

Rusya Meteoroloji Servisi, Ural Dağları üzerinde radyoaktivitenin önemli oranda arttığına ilişkin raporları doğrularken, Greenpeace nükleer bir kazanın gizlenmiş olma olasılığı için soruşturma açılmasını talep etti.

Rusya Meteoroloji Servisi, Ural Dağları üzerinde radyoaktivitenin önemli oranda arttığına ilişkin raporları doğrularken, Greenpeace nükleer bir kazanın gizlenmiş olma olasılığı için soruşturma açılmasını talep etti.

Rusya Meteoroloji Servisi yaptığı açıklamada, Eylül ayı sonlarında ülkenin bazı bölgelerinde tespit edilen radyoaktif izotop rutenyum-106’nın yoğunluğunun “yüksek tehlike” arz ettiğini doğruladı.

Ekim ayının ortalarında bir açıklama yayınlayan Rosatom, 25 Eylül ve 7 Ekim tarihleri arasında Ural’ın güneyindeki yerlerde de olmak üzere incelenen örneklerde rutenyum-106’ya rastlanmadığını, sadece Saint Petersburg’da bulunduğunu ifade etmişti.

Rusya Hidrometeoroloji ve Çevre Gözlem Servisi (Rosgidromet) ise Pazartesi günkü yaptığı açıklamada, Tatarstan ve güney Rusya’da izotopa rastlandığını ve 29 Ekim tarihinden itibaren İtalya başta olmak üzere tüm Avrupa ülkelerine yayılmakta olduğunu belirtmişti.

İSTANBUL VE TRAKYA ÜZERİNDEN GEÇTİ

Hazırlanan haritaya göre en yüksek radyasyon Eylül ayı ortalarında ilk önce Rusya’nın Ural dağları doğusundaki Çelyabinsk ile Ozersk kasabalarında tespit edilmiş. Bu iki kasabada Rusya’nın nükleer artıklarını işlemden geçirdiği Mayak adlı iki fabrika bulunuyor. Rusya’daki bir dizi şehir ve kasaba üzerinde geçerek Karadeniz kıyısına gelen bulutlar doğrudan İstanbul boğazına yönelmiş. Rüzgarın yönü değiştiği için Akdeniz istikameti yerine Trakya bölgesine dönüş yapan bulutlar buradan sırasıyla Yunanistan, Bulgaristan, Sırbistan ve Hırvatistan üzerinden İtalya, Avusturya ve Almanya’ya kadar ulaşmış.

Radyasyon seviyesi, normal seviyenin 986 katı

Radyoaktif izotopun en yüksek seviyelerde rastlandığı yer ise Ural’ın güneyinde kalan Çelyabinsk bölgesindeki Argayaş köyü.

Burada görülen radyasyon seviyesinin normal seviyenin 986 katı olduğu bildirildi.

Bu kirlilik için herhangi bir kaynak tam anlamıyla gösterilmezken, Argayaş istasyonunun sadece 30 kilometre ötesinde Mayak nükleer tesisinin bulunduğu belirtildi.

1957 yılında bu tesiste, tarihin en kötü nükleer felaketlerinden biri yaşanmıştı.

Rutenyum-106 nedir?

Rutenyum-106, reaktörde atomların bölünmesiyle oluşuyor. Kimi tıbbi tedavilerde kullanılsa da doğada bulunmuyor.

 

Yorumlar

Tema Tasarım | AnatoliaWeb