Beykoz Belediyesi’nin kültür sanat etkinlikleri kapsamında Mehmet Akif Ersoy’u Anma” konulu söyleşi programı düzenledi.
Prof. Dr. Necmettin Erbakan Kültür Merkezi’nde Ümit Özdemir’in moderatörlüğünü yaptığı, İlahiyatçı Vehbi Güler, Tarihçi Dr. Ahmet Anapalı’nın katılımcı olduğu programa öğretmenler, öğrenciler ve tarih sever ilçe sakinleri iştirak etti.
Beykoz Belediyesi’nin Mehmet Akif Ersoy’un edebiyatımıza, ilim, fikir ve kültür dünyamıza katkılarını yeniden hatırlatmak ve genç kuşaklara aktarmak amacıyla düzenlediği anma programında Milli Şair Mehmet Akif’in vatanseverliği, zorlu hayat mücadelesi, ailesi, davası, edebi kişiliği ve milli mücadele ruhu konuşuldu.
Anapalı: ”Şairden ilhamla çocuklarınıza en az bir yabancı dil öğretin”
Araştırmacı-Tarihçi Dr. Ahmet Anapalı programın başında usta şairin milletvekili olmadan önceki yıllarına değinerek, dönemin siyasi, edebi şartlarına detaylı bir bakış açısı sundu.
Anapalı, İstiklal Marşı Şairimizin, Rüştiye eğitimi boyunca maddi yetersizlikler içinde hem çalışıp hem okuduğunu, Fransızca dahil üç dört dil bildiğini ve hep dönem birincisi olduğunu dile getirerek, “Şairden aldığımız ilhamla lütfen sizler de en az bir yabancı dili çocuklarınıza öğretin” diye konuştu.
Güler: “Mehmet Akif Çanakkale’yi Savaşa Gitmeden Yazdı”
İlahiyatçı Vehbi Güler, Akif’in milli mücadele yıllarına değinirken, Kurtuluş savaşı başta olmak üzere, Afrin’de ve yurdun dört bir yanında şehit düşen askerlerimize ve Akif merhuma rahmet, gazilerimize şifa diledi.
Vehbi Güler şairin vatan sevgisine, aşkına vurgu yaparak, “Akif’i anlamak için bu cennet vatanı, Anadolu’yu iyi bilmek lazım. Mehmet Akif’te eşsiz bir vatan millet bayrak sevgisi vardı. Çanakkale Şiiri’ni savaşa gitmeden yazmış olması, ‘Bastığın yerleri toprak diyerek geçme tanı-Düşün altındaki binlerce kefensiz yatanı’ dizeleri bunun en bariz örneğidir” şeklinde konuştu.