Ana Sayfa Eğitim, Sür Manşet 31 Mart 2018 1710 Görüntüleme

DÜNYA TİYATROLAR GÜNÜ KUTLANDI

Dünya Tiyatrolar Günü, Boğaziçi Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi tarafından hazırlanan organizasyonla kutlandı.

Dünya Tiyatrolar Günü, Boğaziçi Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi tarafından hazırlanan organizasyonla kutlandı.

Necmettin Erbakan Kültür ve Sanat Merkezinde gerçekleşen organizasyonda, Üstün Sanat Tiyatrosu Yazar ve Yönetmeni İsmail Yeşilbağ önderliğinde hazırlanan Kurtuluş Savaşı Destanı isimli oyun sergilendi. Okul öğrencilerinin tiyatroyla ilgili vatandaşlarla yaptıkları söyleşiler video gösterimiyle misafirlerle paylaşıldı.

Etkinliğe, Kaymakam Ahmet Katırcı, İlçe Milli Eğitim Müdür Vekili Ahmet Güner,  Nüfus Müdürü Nihade Kılıç, Sosyal Yardımlaşma Vakıf Müdürü Selim Safi, SGK Müdürü Ferda Özkalender, Medipol Üniversitesi Öğretim Üyeleri Nevin Çalışkan, Selda Selimoğlu ve öğrencileri, Tapu Müdür Yardımcısı Aysun Öztürk, OFD Başkanı Saniye Efe,  BEDES Başkanı Gülay Demirel, BOÇAY Dernek Başkanı Bülent Taştan, Okul Müdürlerinden Yener Akbulak, Tahir Taş,  Zekeriya Atayan, Aslan Kadıoğlu, Göksel Biçer, Nahit Ayaz, Mehtap Yazıcı, Nadide Seyman Atmaca, Nurgül Öztürk, Özge Gümüş, Osman Altan, Beykoz Özel Eğitim Mesleki Eğitim Merkezi Okul Müdürü Şevin Yelseli ve öğrencileri, SGK Memuru Vildan Beykozlu, Ortaçeşme Muhtarı Fahrettin Akhan, öğretmen ve öğrenciler katıldı.

“Dünya Tiyatrolar Günü gerçekleşen en özel olaylardan birisi her yıl başka bir tiyatro insanının yazmış olduğu bildiridir. Dünya çapında başarı kazanmış bir yönetmen, oyun yazarı ya da oyuncu Dünya Tiyatro Günü için bir bildiri yazar. Bu bildiri evrensel niteliktedir.” diye konuşan Okul Müdürü Müzeyyen Özgür, ülkemizde yazılan bir tiyatro yazısını şöyle aktardı: “Tiyatro küçükken annelerimizin ya da şanslıysak büyükannelerimizin ellerimize taktığı yün çilelerine benzer. Uzatırsın iki elini, geçirirler yün çilesi, başlarlar sarmaya, top yapmaya. Siz açarsınız, onlar sarar. Rengarenk yün çileleri örmeye hazır hale gelir. Tiyatro dediğimiz de böyle bir şeydir, işte. Sizi sarar, sarmalar. Yaşamınızı ısıtır. Biz oyuncular her akşam geliriz sahneye ellerimize rengarenk yün çilerini takarız. Başlarız açmaya; yünün bir ucunu da siz seyircilere atarız. Onlar da başlarlar, sarmaya. Top yapmaya. Biz asılırsak yün kopar. Seyirci çok çekerse de, yün kopar. İki taraf da büyük bir dikkatle işini yapar. Oyunun sonunda bizim elimizdeki yün çileleri biter. Yünün ucu sahneden salona kayar. Çıkar gidersiniz tiyatrodan, yüzünüzde çiçek açmış gülücüklerle, zihninizde bin bir renkli yün topçuklarıyla. O yünden geriye sizde ne kaldığını sorarsınız. Başlarsınız, kafanızın içinde çevirmeye. Oyunu yeniden yaratmaya koyulur, zihin.”

Müzeyyen Özgür sözlerini şöyle tamamladı: “Biraz sonra bizler de yünün ucundan tutup, çileleri saracağız. Büyükşehir Belediye Başkanlığı Kültür Daire Başkanlığının önemli katkılarıyla, Üstün Sanat Tiyatrosunun kıymetli yazar ve yönetmeni İsmail Yeşilbağ önderliğinde Kurtuluş Savaşı Destanı isimli oyunu izleyeceğiz.”

Kaymakam Ahmet Katırcı şunları söyledi: “Mart ayı çok bereketli bir ay. Farkındalık adına böyle günlerin olması gerekiyor. Farkındalık yaratmaya ihtiyacımız var. Sanat dediğimiz o toplumun yaşanmışlıklarıdır. Biz toplum olarak maalesef sanata çok yakın duramıyoruz. Sevgili gençler elbette ki, okul derslerimize dikkat edeceğiz. Ama bunların hiçbirisi sizin sanatla ilgilenmenize engel değil.”

Yorumlar

Tema Tasarım | AnatoliaWeb