Ana Sayfa Yazarlar 16.08.2019 1578 Görüntüleme
Op. Dr. Mustafa TEKKEŞİN

Yrd. Doç. Dr. Mustafa TEKKEŞİN - Medistate Kavacık Hastanesi Ortopedi ve Travmatoloji Uzmanı - Beykoz Üniversitesi Öğretim Görevlisi

Dirsek ağrılarına dikkat!

Gün içinde en sık kullandığımız ve bize çok fazla destek sağlayan dirseğimizi çoğunlukla ihmal ederiz. Bunun neticesinde bizi durduran ağrıyla yaşam konforumuz ve kalitemiz ortadan kalkar. Bu sebeple gittiğimiz hekimler teşhisleriyle tedavilerini bize sunarlar. Biz de gerekeni yapar, ağrısız bir dirsek elde edebilmek için söylenenleri yerine getiririz. Oysa bizim yapmamız gereken ağrı olmadan dirseğimizi koruyabilmemizdir.

Daha önce aktif olarak yapmadığımız bir işle ya da sporla uğraştığımızda kullanmadığımız kasları ve bağları aşırı derecede yorabiliriz. Bunun sonucunda tendonların kemiğe yapıştığı yerde şiddetli bir ağrı ortaya çıkar. Bunun en önemli sebebi kemiğe aşırı yük binmesidir. Çok sıklıkla spora başlayanlarda görüldüğü için uluslararası isimleri tenisçi dirseği, golfçü dirseği gibidir. Burada tenise ya da golfe yeni başlayan sporcu bir anda fazlaca hareket ettiğinde bu durum meydana gelir. Ama baktığımız zaman spor yapmadan da aynı problemlerle karşılaşabiliriz. El bileğimizi fazlaca çalıştıran Mouse ve klavye kullanımları, evde temizlik ya da ağır bir çaydanlığı taşımak, işte çekiç sallamak ya da tuğla taşımak aynı probleme yol açabilir. Baktığımızda probleme yol açan sebepler ağır işler olduğu kadar uzun süren küçük işler de problem çıkartırlar. Bir balyoz sallayan kişi de bu ağrı olabileceği gibi saç dikiminde çalışan bir meslektaşımızın kalem kadar bir cihazı 3000-4000 defa kullanmasıyla da bu durum ortaya çıkabilir. Problem ortaya çıktıktan sonra teşhisi koymak ve tedavisi zor değilmiş gibi görünse de eğer bunda hasta uyumu olmazsa sonuçlar üz güldürücü değildir. Her türlü tedaviye rağmen şikayetleri geçmeyen birçok hasta ile karşılaşırız. Burada en önemli şey hastaya bu problemin oluş mekanizmasını öğretmek ve bundan kaçınmasını sağlamaktır. Titiz bir ev hanımına evde işlerini yaparken nasıl dirseğini kullanacağını, ağır sanayide çalışan bir işçinin gün içinde nasıl aktivitelerde bulunabileceğini, bir sporcunun kondisyonuna nasıl dikkat edebileceğini, bir masa başı çalışanının dirseğini nasıl koyabileceğini gibi bütünüyle problemin oluş faktörleri düşünülmeli ve tedbir alınmalıdır. Hastalığın sonunda ameliyat bile olabileceği düşünüldüğünde gidişat ona göre planlanır. Hastanın dirsek kullanım kurallarını sil baştan öğrenmesi ve kendini gün içinde ona göre organize etmesi gerekir. Tabi dirsek problemleri sadece bunlarla kalmaz, romatizmal hastalıklar, kireçlenme hastalığı, travmalar, enfeksiyonlar dirsekte problem ortaya çıkartabilir. Bizim için zamanında tedbir alarak dirseğimizi korumak ve en iyi şekilde kullanabilmek önem arz eder.

Yorumlar

İlginizi çekebilir

BEYKOZUN BELEDİYE BAŞKAN ADAYI

BEYKOZUN BELEDİYE BAŞKAN ADAYI

Tema Tasarım | AnatoliaWeb