Olası İstanbul depremi hakkında açıklamalarda bulunan Saadet Partisi İstanbul İl Başkanı Abdullah Sevim, “Bırakın verimli arama kurtarma faaliyetlerini, şehrimizde hareket dahi edilemeyeceğinden endişe ediyorum” diye konuştu.
Saadet Partisi İstanbul İl Başkanı Dr. Abdullah Sevim, Silivri açıklarında dün meydana gelen deprem sonrası açıklamalarda bulundu. Sosyal medya hesabından bir mesaj yayınlayan Sevim, “Deprem sonucunda ortaya çıkacak tablonun vahametini düşünmek dahi korkutucu” dedi.
Başkan Sevim, açıklamalarında şu ifadelere yer verdi:
“Dün Silivri açıklarında meydana gelen deprem ile sallandık. Öncelikle herkese geçmiş olsun dileklerimi iletmek istiyorum. Rabbimden İstanbul’umuzu ve ülkemizi her türlü doğal afetten korumasını temenni ediyorum.
Dün meydana gelen hadise ile deprem gerçeğiyle bir kez daha yüzleştik. Ancak, gelin görün ki, etkin ve çözüm üreten adımlar bir türlü atılmıyor/atılamıyor.
Deprem kuşağı üzerinde yer alan, konut stoğu oldukça yoğun ve eski olan şehrimizde yaşanacak bir deprem sonucunda ortaya çıkacak tablonun vahametini düşünmek dahi korkutucu.
Deprem toplanma alanlarının dahi yüzde 75’inin imara açıldığı İstanbul’da, bırakın verimli arama kurtarma faaliyetlerini, şehrimizde hareket dahi edilemeyeceğinden endişe ediyorum.
Bu noktada, Saadet Partisi İstanbul İl Başkanı olarak şu tedbirlerin alınması gerektiğini ifade etmek istiyorum.
1) Hiç vakit kaybetmeden, şehrimizin konut stoğunun depreme dayanıklılık haritası yeniden çıkartılmalı.
2) Bu harita baz alınarak, kentsel dönüşüm verimli ve vatandaş lehine olacak şekilde hızlıca tamamlanmalı.
3) İmara açılan depreme toplanma alanları eski haline getirilmeli. Ayrıca nüfus projeksiyonları çerçevesinde en az önümüzdeki 50 yılı kapsayacak şekilde yeni toplanma alanları planlanmalı.
4) İstanbul’un her türlü altyapısının (enerji, ulaştırma, su, haberleşme vb.) depreme yüzde 100 dayanaklılığı sağlanmalı.
5) Her kesimin katılımıyla, ortak akılla, depreme karşı yol haritasının belirlenmesini sağlayacak bir çalıştay düzenlenmeli. Çalıştay sonrası ise, alınan kararlar doğrultusunda İstanbulluları devamlı bilgilendirecek bir platform oluşturulmalı.
6) Siyasi partilerin ve uzmanların katılımıyla bir denetleme mekanizması oluşturulmalı.
7) İsraf kalemlerinden yapılacak tasarrufla sadece doğal afetlerde kullanılacak bir fon, derhal, oluşturulmalı.
8) İstanbullulara da atmaları gereken adımlar, yapmaları gereken hazırlıklar hususunda gereken bilgilendirme süratle yapılmalı.
Son olarak şunu da belirtmek istiyorum ki; gerekli adımlar atılıncaya kadar bu hususu en gür sada ile gündeme getirmeye devam edeceğiz!”