Ana Sayfa Yazarlar 5.03.2020 2017 Görüntüleme
Muharrem Kaynak

Muharrem Kaynak

ATATÜRKÇÜLÜK ve ATATÜRK İLKELERİ

Türkiye Cumhuriyeti’ni çağdaş uygarlık düzeyinin üstüne çıkarmak amacıyla Atatürk’ün ortaya koyduğu ilke ve yaptığı inkılapalara ATATÜRKÇÜLÜK denir, diye öğrendiğim ve öğrettiğim Atatürk ilkelerini bir kez daha sıralıyorum.

 

  1. CUMHURİYETCİLİK, 2. MİLLİYETCİLİK, 3. HALKCILIK, 4. LAİKLİK,
  2. DEVLETCİLİK, 6. İNKILAPCILIK.

– Atatürkçü düşünce sisteminin esaslarını oluşturan bu altı ana  ilke ; 1924 , 1961 ve 1982 anayasalarında ve  halen mevcut anayasamızın  ilk dört maddesinde aşağıdaki şekilde  yerini almıştır.

– Madde -1: Türkiye Devleti bir Cumhuriyettir.

– Madde -2: Türkiye Cumhuriyeti, toplumun huzuru, milli dayanışma ve adalet anlayışı içinde, insan haklarına saygılı, Atatürk Miliyetciliğine bağlı, başlangıçta belirtilen temel ilkelere dayanan, demokratik, laik ve sosyal bir hukuk devletidir.

– Madde -3: Türkiye Devleti ülkesi ve milletiyle bölünmez bir bütündür. Dili Türkçe’dir. Bayrağı, şekli kanunda belirtilen ay yıldızlı al bayraktır. Milli Marşı “İstiklal Marşı’dır”, Başkenti Ankara’dır.

– 4’ncü Maddede ise; Bu üç temel maddenin değiştirilemeyeceği belirtilmiştir.

 

Atatürkçü düşünce sistemi, Türk Milletine özgü, evrensel ve akılcı bir düşünce sistemidir. Atatürk tarihte birçok uygarlığın sahibi olan Türk Milletine siyasal, sosyal ve ekonomik geri kalmışlığı yakıştıramamış ve en kısa zamanda büyük işler başararak çağdaş dünyada yerini alma yolunda olan Türkiye Cumhuriyeti’ni Türk Gençliği’ne emanet etmiştir. Cumhuriyet kuşakları, O’nun gösterdiği yolda ve O’nun ilkeleri doğrultusunda ilelebet yürümeye devam edecektir.

 

Atatürk İlkeleri anayasamızda yer almasına rağmen  günlük hayatta ,  ” hemen sayabilmek, akılda tutmak ve hemen hatırlayabilmek  için” förmül ürettim  “ACIM  HALA  DİNMEDİ”  yazıyorum, ACIM ve HALA kelimelerinin  sesli harflerini silip sessizleri bırakınca, DİNMEDİ’ninde  D ile İ ‘sini alıyorum, geriye kalanlar altı ana ATATÜRKÇÜLÜK ilkesinin baş harfleri oluyor .

 

A C I M   H A L A   D İ N M E D İ

 

C = CUMHURİYETCİLİK, M = MİLLİYETCİLİK, H = HALKCILIK, L = LAİKLİK,

D = DEVLETCİLİK, İ = İNKILAPCILIK

 

***ATATÜRK İlkeleri’nin   “BÜTÜNLEYİCİ İLKELERİ ‘de vardır. Bu on ilke için de hatırlama kolaylığı sağlayan bir sözüm  var ” TAMAM BABA Çağ  İlerledi  Haydi Gidelim  İleri ” TAMAM ve BABA kelimelerinin sesli harflerini çıkartıp, diğer kelimelerin de sadece baş harflerini alarak;

 

                      T A M A M    B A B A   Ç    İ lerledi   H aydi   G idelim   İ leri

 

ATATÜRK ‘ün BÜTÜNLEYİCİ İLKELERİ ‘ni sıralayabiliyoruz. Bütünleyici İlkeler;

  1. TAM BAĞIMSIZLIK, 2. MİLLİ BİRLİK ve BERABERLİK, 3. MİLLİ EGEMENLİK,
  2. BİLİMCİLİK, 5. BARIŞCILIK, 6. ÇAĞDAŞLIK, 7. İLERİCİLİK, 8. HÜRRİYETCİLİK,
  3. GERÇEKCİLİK, 10. İNSAN ve İNSANLIK SEVGİSİ ‘dir.

 

*** Millet olarak, ne zaman zor bir durum ve mesele ile karşılaşırsak, yada hangi yolu izleyelim sorularının cevabını bulamaz isek Atatürk İlke ve İkılaplarına ilaç gibi sarılırız. Çünkü onlar Türk Milletinin dertlerinin tek ve yegane ilacıdır.

Muharrem KAYNAK

Yorumlar

İlginizi çekebilir

ÜSTÜMÜZE YALAN YAĞIYOR

ÜSTÜMÜZE YALAN YAĞIYOR

Tema Tasarım | AnatoliaWeb