İstanbul Valiliği, sokağa çıkma yasağı bulunan 65 yaş ve üstü ile kronik rahatsızlığı olan vatandaşların temel ihtiyaçlarını karşılamak için Vefa Sosyal Destek Grubu ve Vefa İletişim Merkezleri’nin kurulduğunu duyurdu. Valilik tarafından yapılan açıklamada tüm İstanbullulara “Evinde Kal” çağrısı yapıldı.
Vefa İletişim Merkezi İstanbul’un tüm ilçelerinde olduğu gibi Beykoz’da da tek başına yaşayan, ihtiyaçlarını karşılayacak yakını bulunmayan 65 yaş üstü ile kronik rahatsızlığı olan vatandaşların temel ihtiyaçları karşılamak üzere Beykoz Kaymakamlığı ve Beykoz Belediyesi destek verecek.
Tüm Türkiye’yi etkisi altına alan koronavirüsün ardından tedbirler de artmaya başladı. Sokağa çıkma yasağı bulunan 65 yaş üstü ile kronik rahatsızlığı olan vatandaşlarımız için ise İstanbul Valiliği’nden açıklama geldi. İstanbul Valisi Ali Yerlikaya Vefa İletişim Merkezi ile yardıma muhtaç olan vatandaşlarımızın temel ihtiyaçları giderileceğini bildirdi. İstanbul’un 39 ilçesinde oluşturulan Vefa İletişim Merkezlerine başvuru numaraları da belirlendi.
Beykoz Kaymakamlığı ve Beykoz Belediyesi bünyesinde hizmet vermeye başlayan Beykoz Vefa İletişim Merkezi’nin iletişim numaraları da belirlendi.
Beykoz Belediyesi bünyesindeki Çağrı Merkezinin iletişim Numarası 444 666 1 olarak açıklanırken, yine Beykoz Belediyesi bünyesindeki Whatsapp iletişim hattına da 0533 813 10 10 ulaşılabilecek.
Beykoz Kaymakamlığı ise Vefa İletişim Hattı olarak da, 0216 413 18 75 Whatsapp üzerinden 0530 343 26 14 numaralı hatla iletişim kuracak.
VEFA KOORDİNASYON MERKEZİ NEDİR?
İçişleri Bakanlığından yapılan açıklamaya göre, 65 yaş ve üstü ile kronik rahatsızlığı bulunanlar için uygulamaya konulan sokağa çıkma yasağı genelgesine ek yapıldı.
Ek genelge ile sokağa çıkmalarına sınırlama getirilen 65 yaş ve üstü ile kronik rahatsızlığı bulunan vatandaşlar arasında olanlara yürüttükleri görev nedeniyle bazı istisnalar getirildi.
Buna göre, yürüttükleri kamu görevinin niteliği, mevcut durumdaki aciliyeti ve kamu hizmetinin sürekliliğinin sağlanmasında, kanser hastaları ve organ nakli olanlar hariç olmak üzere, hizmetine ihtiyaç duyulacak başta doktorlar, sağlık çalışanları, belediye başkanları, kurum il müdürleri, sosyal hizmet kuruluşları görevlileri ve benzeri kamu görevlileri, kamu hizmeti yürütenler ile eczacılar sınırlamadan muaf tutulacak.
VEDA KOORDİNASYON GRUBU YARDIMLARI NASIL OLACAK?
Genelgede, yasak kapsamında olup evden çıkması gereken vatandaşlarla ilgili de önlem alındı.
Buna göre, yasak kapsamında olan vatandaşlardan, yasakların yürürlüğe girdiği sırada ikameti dışında bir yerde bulunanlar başta olmak üzere seyahat etmesi, evden çıkması zorunlu olanlar, 155, 156, 112 acil arama hatları üzerinden taleplerini iletebilecek.
Bu talepler valilik veya kaymakamlıklarda oluşturulan “Vefa İletişim Merkezleri”nce takip edilecek. Uygun görülenler için tarih, zaman, güzergah ve seyahat edenlerin açık kimlikleri belirtilerek düzenlenecek “seyahat belgeleri”, talep sahiplerine kolluk birimleri tarafından teslim edilecek.
Kimsesi bulunmayan vatandaşların temel ihtiyaçları
Genelgeye göre, kimsesi bulunmayan vatandaşların temel ihtiyaçlarının karşılanması süreci, vali veya kaymakamların başkanlığında oluşturulan “Vefa Koordinasyon Grubu” tarafından yönetilecek. Bu grubun kararı, görevlendirmesi, koordinasyonu olmadan hiçbir kurum, kuruluş, STK tarafından yardım faaliyeti gerçekleştirilmeyecek.
Valilik ve kaymakamlıklar tarafından bu kapsamda görevlendirilecek tüm kamu, sivil tüm görevlilere “görev belgesi-yaka kartı” düzenlenecek, bu görevlilerin isimleri görev alanları ilgili mahalle muhtarlarıyla paylaşılacak.
Ayrıca sokağa çıkması kısıtlanan, yasaklanan tek başına yaşayan veya herhangi bir yakını olmayan 65 yaş ve üzeri ile kronik rahatsızlığı olan vatandaşların zorunlu, temel ihtiyaçlarının karşılanması sürecinde “Açık Kapılar Vefa İletişim Merkezi” görevlendirilebilecek.