Ana Sayfa Genel, Sür Manşet 20 Eylül 2020 1506 Görüntüleme

BEYKOZ’DA DEV TARIM ATAĞI

İstanbul’un doğal meyve ve sebze bahçesi Beykoz çiftçiye yönelik doğru politikalarla tarımda atağa geçti. Çiftçilerin alım garantili “Adil Sözleşmeli Tarım Projesi”yle desteklendiği ilçede verim arttı, Tarım ve Orman Bakanlığı’nın Çiftçi Kayıt Sistemi (ÇKS)’ye kayıtlı çiftçi sayısında yüzde 300 rekor artış yaşandı.

İstanbul’un doğal meyve ve sebze bahçesi Beykoz çiftçiye yönelik doğru politikalarla tarımda atağa geçti. Çiftçilerin alım garantili “Adil Sözleşmeli Tarım Projesi”yle desteklendiği ilçede verim arttı, Tarım ve Orman Bakanlığı’nın Çiftçi Kayıt Sistemi (ÇKS)’ye kayıtlı çiftçi sayısında yüzde 300 rekor artış yaşandı.Osmanlıdan bu yana verimli arazileriyle kent tarımında stratejik öneme sahip Beykoz, şehre yakın konumu, markalı ürünleri ve pazar avantajlarıyla tarihte olduğu gibi bugün de girişimcilere göz kırpıyor.

Beykoz Belediyesi’nin ilçede tarımı destekleyen doğru tarım politikalarıyla çiftçinin yüzü gülerken karpuzdan kiraza elmadan fasulyeye “Beykoz Markalı” ürünler de günden güne değer kazanıyor.“Beykoz Tarım Çalıştayı” Yapıldı

Yerel markalı tarım ürünleriyle ekonomik kalkınmaya öncülük etmeyi amaçlayan Beykoz Belediyesi, ilk olarak ilçenin mevcut tarım potansiyelinin çiftçiler, bilim adamları ve sektör temsilcileriyle gözler önüne serildiği “Beykoz Tarım Çalıştayı”nı düzenledi.

Buluşmanın kazanımlarını kalıcı hale getirmek, çiftçilere ve girişimcilere rehberlik etmek üzere bir de kitap hazırlandı.  Kayıtlı Çiftçiler Arttı

Beykoz’un tarım potansiyelini bilimsel temelle ortaya koyan çalıştayın ardından ilçede yoğun bir saha tarama çalışması da yürütüldü. İlçe Tarım ve Orman Müdürlüğü ekipleriyle birlikte çiftçilerin ayağına giden Beykoz Belediyesi, üreticileri Çiftçi Kayıt Sistemi’ne teşvik etti.

Saha çalışmaları neticesinde 2020 yılında 87 çiftçi daha, üretim, tarım hibeleri ve pazarlamada çiftçilere avantajlar sağlayan ÇKS belgesini aldı ve ilçedeki toplam kayıtlı çiftçi sayısı son bir yılda % 300 artışla 128’e ulaştı.Sözleşmeli Tarım’la Yüzler Güldü

Tarım ve Orman Bakanlığı’nın ülke genelinde tarımsal kalkınma için geliştirdiği alım garantili sözleşmeli üreticilik modeli de İstanbul’da ilk olarak Beykoz’da uygulandı.

Beykoz Belediyesi’nin öncülüğünde başlatılan “Adil Sözleşmeli Tarım Projesi” kapsamında 22 çiftçi yaklaşık 200 bin m2 arazi üzerinde alım garantili tarım yapmaya başladı. Alım sözleşmesi karpuzdan kiraza, mantardan domatese geniş bir yelpazede yıl boyu tarımı yapılan ve pazar talebi olan 11 farklı ürüne verildi.

Çiftçilere sağlanan 250 bin domates ve karpuz fidesi desteğinden yararlanan bazı üreticiler ise yeniden tarlaya döndü. Sözleşmeli tarımla çiftçilerin alın teri tarlada değer kazanırken, tüketiciler kaliteli ve sağlıklı ürünlere kavuştu.Meyve-Sebze İhtiyaç Sahiplerine

Beykoz Belediyesi proje kapsamında çiftçisine alım garantisi verdiği 35 ton karpuzu, 10 ton elmayı 3,5 ton kirazı tarladan alarak hijyen koşullarına uygun olarak ilçedeki ihtiyaç sahiplerinin evlerine tek tek teslim etti.Çiftçi Şengül İsmail: “ÇKS Sayesinde Sektörden Anında Haberdar Oluyorum”

Beykoz’un İshaklı Köyü’nde meyve-sebze üretimi yapan çiftçi Şengül İsmail: “4 dönümlük arazimizde  ailecek mevsimlik sebze ve meyve üretiyor, dalından satışını yapıyoruz.  Bahçelerimiz İlçe Tarım ve Orman Müdürlüğü tarafından düzenli olarak denetleniyor. Beykoz Belediyesi ve İlçe Tarım ve Orman Müdürlüğü ekipleri gelerek Çiftçi Kayıt Sistemi (ÇKS) hakkında bilgiler verdi. Avantajlarını öğrenince hemen kayıt oldum. Artık hibe, kredi ve her türlü destekten anında haberdar oluyoruz, yetkililere çok teşekkür ediyorum” dedi.

 

Yorumlar

Tema Tasarım | AnatoliaWeb