İstanbul’un en eski yerleşimlerden olan Beykoz’u tanımak, geçmişine ışık tutmak amacıyla yapılan “Beykoz 2020 Sempozyumu” kapsamında ilçede kambriyen (*) döneme ait yaklaşık 500 milyon yıllık canlı fosilleri olduğu ortaya çıktı. Beykoz Belediyesi tarafından ilçe tarihi ve vizyonunu aydınlatmak üzere düzenlenen “Beykoz 2020 Sempozyumu” kapsamında bu yıl “Coğrafya, beşeri coğrafya, jeoloji, sosyoloji, tarım ve toplumsal hafıza” konuları üzerinden ilçenin tarihine, stratejik konumuna, sosyo-ekonomik ve manevi hayatına odaklandı.Sempozyum kapsamında 128 akademisyen, 18 oturumda, 67 bilimsel tebliğ sunarak geçmişle bugün arasında köprü kurdu.Türkiye’de beşeri coğrafya alanında uzman isimlerden olan Prof. Dr. Süha Göney sempozyumda yaptığı konuşmada Beykoz Kanlıca’da kambriyen döneme ait 450-500 milyon yıl öncesinden canlı fosilleri olduğunu, kendisinin de tribolit (*) bulduğunu söyledi.
Jeoloji ve bilim çevrelerinde heyecan uyandıran keşif ilçedeki günümüzden milyonlarca yıl öncesine uzanan canlı yaşamına kapı aralayacak.Başkan Murat Aydın: “Beykoz’a Adına Çok Heyecanlandım”
Türkiye’yi, İstanbul Boğazı çevresini ve Beykoz’u ilgilendiren keşfin kendisini de çok heyecanlandırdığını söyleyen Beykoz Belediye Başkanı Murat Aydın: “Beykoz Sempozyumunu ilçeye dair doğru bilgiye ulaşmak ve buralara dair yaşanmışlığı geleceğe aktarmak üzere düzenliyoruz. Prof. Dr. Süha Göney Hocamız sempozyumda kambriyen döneme ait bulgulardan bahsettiğinde ben de Beykoz adına çok heyecanlandım. Yani 500 milyon yıl öncesine ait buradaki kalıntılar. Muhteşem bir şey. Kıymetini yeterince bilmediğimiz çok büyük değerin üzerindeyiz. Dolayısıyla bu yeni bilgiler ışığında çok daha fazla çalışmamızı gerekiyor” dedi.
Beykoz Belediyesi 2019 yılında başladığı sempozyumlar serisine gelecek yıl yeni bir organizasyonla devam edecek.
(*) Kambriyen dönem, Paleozoik Zaman’ın ilk alt bölümü olarak Kambriyen kayaç sistemlerinin oluştuğu ve içinde en eski fosilleri taşıyan jeolojik zaman dilimidir. Günümüzden 545 milyon yıl önce başlayıp, yine günümüzden 495 milyon yıl önce sona erdiği kabul edilir.
(*)Tribolit, dünya sularında 550 milyon yıl evvel yaşamış olan sert kabuğu ve segmentli bir vücut yapısına sahip bir canlıdır. Dinozorlardan çok daha evvel yaşayıp soyları tükenmiştir.