Alzhemier hastası yatalak annesine baktığı için haftada yalnızca bir saat evden çıkabilen Beykozlu ev hanımı Fatma Şimşek, “sıfırdan” başladığı, Beykoz Belediyesi Sanat ve Eğitim Merkezi (BEYSEM) el sanatları kursunda gösterdiği başarı ve azmiyle bugün atölye açmayı düşleyecek seviyeye geldi.
Eşinden ayrıldıktan sonra hayat mücadelesini tek başına sürdüren, 2 küçük çocuğunu büyütüp meslek sahibi yapan Fatma Şimşek, alzhemier hastası annesine bakmak zorunda kalınca çalışma hayatını bırakıp eve kapanıyor.
Komşusu sayesinde, Beykoz Belediyesi Sanat ve Eğitim Merkezi (BEYSEM)’le tanışan kursiyer Şimşek, El Sanatları Hocası Vildan Kasap’ın inisiyatifiyle eğitimlere haftada yalnızca bir saat katılsa da, enerjisi ve azmiyle “gözde” kursiyerler arasında yerini alıyor.
Hocalarının desteğiyle becerisini günden güne geliştiren, bir birinden güzel el işleri, nakışlar mefruşatlar, örgüler ve ev tekstili ürünleri yapan Şimşek, şayet imkân bulursa, kendine ekonomik kazanç sağlayacak bir de atölye açmayı planlıyor.
Fatma Şimşek: “BEYSEM’de Aile Gibiyiz”
Beykoz Belediyesi çatısı altında, kadınlara yönelik ücretsiz sanat ve meslek eğitimi veren BEYSEM, yalnızca nitelikli eğitim almak, hobi edinmek ve yeteneğini keşfedip geliştirmeyi isteyenleri değil sosyalleşmek ve günlük hayatın stresinden uzaklaşmak isteyen ilçe sakinlerini de sıcacık ortamıyla sarıyor.
Kurs grubundaki hocaları ve arkadaşlarıyla aile gibi olduklarını söyleyen Fatma Şimşek: “BEYSEM’e başlamadan önce kurulu bir robot gibiydim, yalnızca anneme odaklı bir hayat sürüyordum. Bu merkez yalnızca hobi ve meslek öğreten bir mekân değil, anne, baba ve kardeşten daha güçlü bir bağ kurduğumuz bir yer. Buradaki aile ortamını görünce kızımı ve torunumu da kurslara yazdırdım” diyor.
Ustası Evde Eğitim Verdi
BEYSEM’deki tüm hocaların özveriyle çalıştığını da vurgulayan Şimşek: “Hocalarımızın her biri alanında ayrı birer usta. Bizlere sabır ve tatlı bir disiplinle yaklaşıyorlar. Vildan Hocam sanatıyla yalnızca kumaşa, örgüye, nakışa değil, kabiliyetine göre her insana ayrı bir yön veriyor. Kursa gidemediğim zamanlar eve gelip bana ders verdi. O’nun fedakârlığı ve motivasyonuyla hayata dört elle sarıldım” şeklinde konuşuyor.
Salgında On-line Mesai
Beykozlu kadınların el sanatlarına çok kabiliyetli olduğunu ifade eden Usta Öğretici Vildan Kasap ise dünyayı kasıp kavuran kovid salgının kendilerine engel olmadığı on-line yapılan eğitimlerde performansın beklenenden yüksek olduğunu söylüyor ve ekliyor:
“Evden çıkamadığımız dönemlerde evden on-line yaptığımız eğitimler kadınlarımıza terapi gibi geldi. Kovid olan bir kursiyerimiz, iğnesini ipliğini hastaneye götürüp hasta yatağından derslere katıldı, bazen hava alanından, bazen yurt dışından bağlananlar oldu ve ortaya bir birinden güzel el işleri çıktı.”
Kurs merkezlerinin son yıllarda yapılan yeniliklerle modern sınıf ve mekânlarla hazırlandığına değinen Kasap, projeyi hayata geçiren Beykoz Belediye Başkanı Murat Aydın ve emeği geçenlere teşekkür ediyor.
Fatma Şimşek: “Beykozlu Kadınlar Kendilerini Eve Kapatmasın”
BEYSEM’e gelecek yıl da devam edeceğini söyleyen Kursiyer Fatma Şimşek: “Beykozlu kadınlar kendilerini eve kapatmasın, kurs merkezlerimiz modern ve nezih, kurslar ücretsiz, hocalarımız kaliteli. Bu merkezler, hobi ve meslek edinmek, stres atmak için en doğru adres” diyerek ilçedeki kadınlara çağrıda bulunuyor.