Beykoz’da, çöpe ve doğaya bırakıldığında dünyayı tehdit eden eski giysi ve tekstil atıkları çevreci “Tekstil Atık Kumbaraları” nda toplanarak yeni giysilerin üretiminde kullanılıyor, çevre ve ekonomiye katkı sağlanıyor.
Beykoz Belediyesi “Sıfır Atık” hedefleri doğrultusunda, dünyayı en çok kirleten atık türleri arasında yer alan tekstil atıklarını, sokak ve meydanlara yerleştirdiği “Tekstil Atık Kumbaraları” yla geri dönüştürüyor.
Eski Giysiler İp Oluyor
İlçe genelinde 200 noktada bulunan kumbaralara ayakkabı, çanta, giysi, nevresim, aksesuar ve oyuncak gibi ihtiyaç fazlası eşyalar bırakılabiliyor.
Çevreye duyarlı vatandaşlar eski giysi ve tekstil atıklarını çöp yerine kumbaralara atarak geri dönüşüme katkıda bulunuyor.
Kumbaralarda toplanan malzemeler anlaşmalı geri dönüşüm tesislerinde renk ve türlerine göre ayrılıyor, ardından ip ve lif yapılarak yeni giysilerin üretimi için tekstil sektörüne gönderiliyor.
Doğada 200 Yıl Kalıyor
Cumhurbaşkanı’nın eşi Emine Erdoğan’ın hamiliğini üstlendiği “Sıfır Atık” Projesi kapsamında sıklıkla geri dönüşümüne dikkat çektiği tekstil atıkları, dünyayı en çok kirleten sektörlerde petrol endüstrisinden sonra ikinci sırada yer alıyor.
Çözünebilir maddelerden üretilmeyen bir tekstil ürünü doğada 200 seneye kadar kalıyor.
Beykoz’daki “Tekstil Atık Kumbaraları”yla her yıl tonlarca atığın ekonomiye kazandırılması hedefleniyor.