Ana Sayfa Sür Manşet, Yazarlar 6.11.2022 1482 Görüntüleme
Muharrem Kaynak

Muharrem Kaynak

10 KASIM 2022 ATATÜRK’Ü ANIYORUM

Yine tazelendi yürek yarası, ey! dağlar, ey! karabulutlar siz mi getirdiniz 10 Kasım’ları. İşte geldik huzura bugün 10 Kasım’ ya. ATATÜRK’üm al bayrağım bugün senin için indi yarıya…

– Bugün 10 KASIM 2022, Aziz ATATÜRK 84 yıl önce, 10 KASIM 1938’de aramızdan ayrıldı ve ebediyete göçtü. “Benim naçiz vücudum bir gün elbet toprak olacaktır. Ancak, Türkiye Cumhuriyeti ilelebet payidar kalacaktır.” diyen, Gazi Mustafa Kemal Atatürk bu özlü sözünü 30 Ağustos 1925 tarihinde, Kastamonu’da yaptığı bir konuşmada söylemiştir.

– Türk milletinin her bir ferdi ATATÜRK’ ün doğduğu tarihi (1881)’i ezbere bilir. O’nun ebediyete intikal ettiği 10 KASIM 1938 tarihini de aklında tutar ve hiç unutmaz. İşte o gün saatler dokuzu beş geçe Atatürk İstanbul’da- Dolmabahçe Sarayı’nda hayata gözlerini kapadı.

– Aziz Atatürk; bugün yine seni andım, başımı öne eğdim ve saygı ile sana selam durdum, sana dualar ederken…bir film şeridi gibi hayalimden geçenlere öyle bir daldım ki…57 yıllık ömründe hep vatan müdafaası için savaştın, millet ve memleket meseleleri ile boğuştun ve uğraştın ve en sonunda, en büyük Gazimiz sen oldun, Türkiye Büyük Millet Meclisi de seni Mareşal rütbesi ile onurlandırdı ve ödüllendirdi. Adın, Mareşal Gazi Mustafa Kemal Atatürk oldu.

– Atatürk’üm, 57 yıllık ömrüne nasıl sığdırdın bu kadar savaş ve muharebeleri, nasıl başardın bir ulusu şahlandırıp vatan toprakları üzerinde yeni bir Devlet ve Cumhuriyet kurmayı…

– Dile kolay, yazması kolay, kolayca sıralarsınız kafanızdaki tarih ve olayları ama, yedi düvel ile savaşarak, birçok cephede muharebeleri kazanıp yurdu düşmandan temizlemek, Atatürk gibi bir dahi ve kahramana nasip ve kısmet olmuştur, milletçe hepimiz bunun bilincindeyiz.

– Türk milleti senin gibi bir kahramana sahip olduğu için çok şanslıdır. Onun için derler ya, seni bize Allah mı gönderdi, sen bize Allah’ın bir lütfusun Aziz Atatürk. Bugün seni anmak ve sana dualar etmek için huzurundayız, seni milletçe saygı ile anıyor ve selamlıyoruz.

– Atatürk’üm, biz milli bayramlarımızın hepsinde ve her 10 Kasım’da senin huzuruna geldiğimiz gibi, yaptığımız ve yapacağımız “vatanımız, milletimiz, cumhuriyetimiz, halkımız ve insanlık için faydalı olacağına inandığımız” tüm hizmetlere başlamadan önce ve o hizmetleri başardıktan hemen sonra senin huzuruna gelir, sana şükranlarımızı sunarız, sana danışırız ve sana söz veririz….ve hatta, yurdumuza gelen yabancı devlet başkanı ve devlet adamlarına da önce ANITKABİR’ e ATATÜRK’ ün huzuruna çıkınız deriz ve onları uyarırız.

– Katıldığın savaşları saysam sayfalar yetmez; BALKAN, İTALYAN ve TRABLUS- GARP, ÇANAKKALE, ANAFARTALAR, CONK BAYIRI ve KURTULUŞ SAVAŞININ BÜTÜN CEPHELERİ, SAKARYA, DUMLUPINAR, BÜYÜK TAARRUZ…

– Sevr Antlaşmasını sen yırtıp attın ve dünya devletlerine LOZAN Antlaşmasını ve MONTRÖ Boğazlar Sözleşmesini zorla sen imzalattın. Hatay ilimizi topraklarımıza sen kattın. Bütün bu antlaşma ve sözleşmeler ışığında Türkiye Cumhuriyeti’nin tapusunu elde ederek bize emanet ettin.

Misak-ı Milli ile hudutlarımızı da tespit ederek, Türk vatanını ve Cumhuriyetimizi bizlere emanet ettin.

– Ben Türküm diyen ve “Ne Mutlu Türküm Diyene” diyebilen her Türk vatandaşımız ulu önderimiz Atatürk’ün fikirlerini benimsemiş ve Atatürkçü olmuştur.

ATATÜRKÇÜLÜK: Türkiye Cumhuriyeti’ni çağdaş uygarlık düzeyinin üstüne çıkarmak amacıyla Atatürk’ ün ortaya koyduğu ilke ve yaptığı inkılaplara denir.

ATATÜRK’ ün altı ANA İLKE’ si vardır ve bu ilkelerin tamamı anayasalarımızda yerini almıştır. Bunlar: 1. CUMHURİYETCİLİK, 2. MİLLİYETCİLİK, 3. HALKCILIK, 4. LAİKLİK, 5. DEVLETCİLİK, 6. İNKILAPCILIK’ tır.

– ATATÜRK’ ün ana ilkelerini tamamlayan 10 tane de Tamamlayıcı İlkesi vardır. Bunlar da sırası ile: 1. TAM BAĞIMSIZLIK, 2. MİLLİ BİRLİK ve BERABERLİK, 3.MİLLİ EGEMENLİK, 4. BİLİMCİLİK, 5. BARIŞCILIK, 6.  ÇAĞDAŞLIK, 7.  İLERİCİLİK, 8.  HÜRRİYETCİLİK, 9. GERÇEKCİLİK, 10. İNSAN ve İNSANLIK SEVGİSİ’dir …

– Daha bitmedi, hele birde Atatürk’ün yaptığı devrimler (İnkılaplar) vardır ki onlar saymakla bitmez. O’nun getirdiği ve başlattığı çok önemli yenilik hareketleri de vardır, O’nun başlattığı yenilik hareketlerini de “Türk Gençliği olarak bizler devam ettireceğiz.” Bu da bizim sözümüzdür.

ATATÜRK DEVRİMLERİ / İNKILAPLARI:

– SALTANATIN KALDIRILMASI,

– HALİFELİĞİN KALDIRILMASI,

– CUMHURİYETİN İLANI,

– 1921 ve 1924 ANAYASALARININ KABULÜ,

– KILIK ve KIYAFET DEVRİMİ,

– MEDENİ KANUNUN KABULÜ,

– TÜRK CEZA KANUNUNUN KABULÜ,

– EĞİTİM ve ÖĞRETİMİN BİRLEŞTİRİLMESİ,

– HARF DEVRİMİ / LATİN HARFLERİNİN KABULÜ

– KADINLARA SEÇME ve SEÇİLME HAKKI VERİLMESİ,

– SOYADI KANUNUNUN KABULÜ,

– TEKKE ve ZAVİYELERİN KAPATILMASI,

– ESKİ ÜNVANLARIN KALDIRILMASI (MOLLA, HOCA, PAŞA, AĞA, EFENDİ.vb.)

– ÇOK PARTİLİ HAYATA GEÇİŞ,

– ZİRAAT BANKASI, İŞ BANKASI ve ETİ BANK ile SÜMER BANK’IN KURULMASI,

– DİL ve TARİH KURUMLARININ KURULMASI,

– ÖLÇÜLER, TAKVİM ve MİLLETLERARASI SAATİN ve RAKAMLARIN KABULÜ,

– HAFTA TATİLİNİN PAZARA ALINMASI,

– EKONOMİ ve MALİYE ALANINDA YAPILAN YENİLİKLER,

– HALK EVLERİNİN AÇILMASI,

– ÖĞRETMEN YETİŞTİRMEDE YENİLİKLER (ÖĞRETMEN OKULLARI ve ENSTİTÜLER)

– FABRİKALARIN AÇILMASI (UÇAK , ŞEKER , DOKUMA , ÇİMENTO, KAĞIT FAB…)

– TARIM KREDİ KOOPERATİFLERİNİN KURULMASI…

Aziz Atatürk, biz senin İlke ve İnkılaplarına sahip çıkıyoruz, biz onların bekçisiyiz, biz Türk Gençliğiyiz. Ruhun şad olsun Aziz ATATÜRK, seni minnet ve şükranla anıyoruz.

İŞTE GELDİK HUZURA BU GÜN ON KASIM’ ya

Bulut kara, kasım kara, gün kara

Milletçe düştük mü dara

Atam, arıyoruz seni hala

Atam, arıyoruz seni hala

 

Sorularım soru değil

Boğazımız düğümlenir

Millet senin huzuruna

Her 10 Kasım  günü değil,

İnan her gün gelir.

 

Hey! dağlar, hey! karabulutlar

Siz mi getirdiniz 10 Kasımlar’ı

Hey! dağlar, hey! karabulutlar

Siz mi getirdiniz 10 Kasımlar’ı

 

Gönlümüzde yaşıyorsun

Dilimizden düşmez adın

Ulu önder Atatürk’üm

Aklımızdan çıkmıyorsun

 

Hey! dağlar, hey! karabulutlar

Siz mi getirdiniz 10 Kasımlar’ı

Hey! dağlar, hey! karabulutlar

Siz mi getirdiniz 10 Kasımlar’ı

 

Ölmek, bu dünyanın kuralıysa kuralı

Gelmez giden, dünya durduk duralı

İşte geldik huzura, bu gün 10 Kasım’ ya

İşte geldik huzura, bu gün 10 Kasım’ ya

10 KASIM 2022 

Muharrem KAYNAK

 

Yorumlar

Tema Tasarım | AnatoliaWeb