Ana Sayfa Genel, Sür Manşet 23 Ocak 2023 727 Görüntüleme

Beykoz Belediye Başkanı Yerel Basını Ağırladı

Beykoz Belediye Başkanı Murat Aydın, Kemankeş Restoran’da gazetecilerle bir araya geldiği kahvaltıda çok sayıda soruyu yanıtladı.

Beykoz Belediye Başkanı Murat Aydın, Kemankeş Restoran’da gazetecilerle bir araya geldiği kahvaltıda çok sayıda soruyu yanıtladı.Beykoz yerel basınının sorularını detaylıca yanıtlayan Aydın, göreve başladığı günden bu zamana kadar olan süreci de değerlendirdi.

Kemankeş Restoranı Rahmetli Yücel Çelikbilek’in yapımını tamamladığını ifade eden Aydın, tesisin Türkiye’nin okçuluk alanındaki gelişimince ciddi katkı sağladığını ve önemli merkezlerden biri haline geldiğini söyledi.

Yücel Çelikbilek’e de hizmetlerinden dolayı teşekkür ederek, rahmet diledi.

2B’lerin olduğu kentlerde bir şeyin Beykoz’da yapıldığını, olabilecek minimum maliyetlerle vatandaşların tapu sahibi olduğunu ifade eden Aydın, bu konuda da emeği geçenlere teşekkür etti.Aydın, “İmarın ve mülkiyet meselesinin artık hemşerilerimizin gündemi olmasını arzu ediyoruz. Bunu artık gündemden çıkarmak istedik, ilgili kurumların gündeminde olmalı ama hemşerilerimizin gündeminden çıkaralım istedik. Bir mutsuzlukta getiriyor ve kısa vadede çözülecek bir şey de değil. Yaklaşık 4 yıldır hemşerilerimizle bir yol yürüyoruz ve nereden nereye gelindiğini görüyoruz. Geçmişten bize kalmış olsaydı imar konusu geride bıraktığımız 4 yılda çözülemeyebilirdi. Bu bizim için de vatandaşlarımız için de büyük bir avantaj oldu.” dedi.

Beykoz’da imarla ilgili yetkinin yüzde 85’lik alanda Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı’nda olduğunu kaydeden Belediye Başkanı Aydın, imarla ilgili sorunlara ilişkin Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın ‘İki Murat bu sorunları bu dönem çözeceksiniz’ şeklinde talimat verdiğini kaydetti.Osmanlı’dan bugüne Görele ve Çavuşbaşı bölgesinin imarı olmadığını söyleyen Aydın, “40 bin insan yaşıyor ama plan yok. 10 yıl belediye olmuş ama 0 imar. Burada mülkiyet problemi yüzde 90 çözülmüş hukuki itilaf olan yerler hariç. SİT derecelendirme ve imarla ilgili diğer bölgelerde çalışma devam ediyor. Takvim açıklama zorunluluğu olmamasına rağmen kendimizi de zorlamak adına biz bunu yapıyoruz. Bu yılın sonuna SİT derecelendirme konusu hallolacaktı ve 2022’de biz bu konuyu hallettik. İnancımız olağan üstü bir durum olmazsa Bakanlığın yetkisi altında olan alanda imar meselesi hallolmuş oluyor. Diğer yüzde 15’lik İBB’nin yetkisindeki yerlerle ilgili görüşmelerimiz sürüyor.” diye konuştu.

İptal iddialarına ilişkin de konuşan Aydın, herkes itiraz edebilir. Çavuşbaşı ve Görele planlarına yapılan itirazların reddedildiğini söyledi.

Aydın, hukuki süreci devam eden planlarla ilgili yetkili adli mercilerle sürecin hızlanmasıyla ilgili talepleri olduğunu ve görüşmeler devam ettikçe davaların hızlandığını ifade etti.Beykoz Belediye Başkanı şöyle devam etti: “Ulaşımla ilgili yerel yönetimin yapabileceği bir şey yok. Bize gelen talepleri biz İBB’ye iletiyoruz. Sayın İmamoğlu’nun Beykoz’u ziyaretinde beklentiyi aktardık ve aktarmaya devam edeceğiz.”

“Bizim vaatlerimiz vardı, yaşam kalitesi ve mutluluğu arttırmayı hedefliyorduk. Gençlerimiz spor yapsın ki daha özgüvenli ve düzenli olsunlar. Toplum sağlığı açısından, gençlerimizin moral motivasyonu bakımından sporu önemsiyoruz. Biz kulüplerimizin harcama yapmasını istemiyoruz. Maça gidilecek biz yapıyoruz. Hangi kulüpler? Hepsi. Memnuniyet yoksa onu onlara sormak lazım. Hala yenilediğimiz tesisler var. Futbolu kulüplerimize bıraktık, onun dışındaki branşlarda da biz belediye olarak varız. Yaklaşık 17 branş, daha da artabilir. Gençlik Spor Müdürlüğünü kurduk, çalışıyor. Arkadaşlarımıza söylediğimiz ‘hangi branşta spor yapılmak isteniyorsa antrenörü hemen bulacağız ve o branşı açacağız’ diye aldığımız bir karar var. Su sporlarından doğa sporlarına kadar… Hentbolda Yücel ağabey bize Türkiye 2.’si bir takım bıraktı. Sadece A takıma değil alt takımlara da çok ciddi destek veriyoruz. Voleybol… Türkiye’nin dünya çapında başarılı olduğu branş ve onlar da 2. Ligde başarılı gidiyorlar.”

“Türkiye’nin ilk yol bisikleti performans parkuru Beykoz Spor Ormanı’nda yapıldı. Onlar rol model oluştursun ve yavaş yavaş kabullenme olsun. İnsanlarımız işe gidip gelirken bisiklet kullansın istiyoruz. Tamam yokuş var vs. Elektrikli araçlarımız da var. O da bisikletten almak istediğimiz performansı veriyor. Türkiye’de buna ulaştığımızda sağlık harcamaları 100 milyon lira azalacaktır. Kış şartlarının ağır geçtiği ülkelerde millet o dönemde bile bisiklet kullanıyor. Rol modellik oluştursun diye profesyonel bisiklet takımı da kurduk. Bu sene Cumhurbaşkanlığı Bisiklet Takımı da kurduk. Buz hokeyinde daha önce test ettiğim bir şey var. O sporu seven, bize maliyeti düşük olabilecek eğitmen ve sporcularını getirerek insanımıza birikimlerini aktarmak. Bunu şu an bisiklette deniyoruz. Yol bisikletinde Fransa ve İtalya var.”Tarım

“4 yıllık süreçte biz ekili tarım alanlarımızı yüzde 20 arttırdık. 10 küsürden 12 küsür kilometre kareye getirdik ekili tarım alanlarımızı ve üretilen ürün yüzde 60 kadar arttı. Alım garantisi olduğu zaman üretici de satamam endişesi taşımıyor. İlaçlanma vs. o konularda iyi tarım koşullarında iş yapılmış oluyor. İstanbul’da kent tarımı son derece önemli, olağanüstü şartlarda nasıl taşıyacaksınız? Bir milli güvenlik sorunu bile olabilir; tarım. Artı maliyetleri düşürecek, çevre kirliliğini azaltacak bir durumdur. 2022 yılında Türkiye’nin tarımsal ürün ihracatı yaklaşık 30 milyar dolar olmuş. 25 yıl önce toplam ihracatımız o kadar var yok. İthalat ihracatı arasında 7 milyar fazla vermiş. Bir önceki yıl 6.5 milyardı.”

“Kent tarımı modelini yaygınlaştırmamız lazım. O anlamda Bakanımızın çok büyük desteği var. Geçen yaptığımız sempozyuma da geldi. Köy pazarımız… Tamam siz köy ürünleri diyorsunuz da bazı tezgahlar boş olabiliyor. Sadece Beykoz’da üretilenler satılıyor orada ve satılmayanı da biz alıyoruz. İhtiyaç sahiplerine veriyoruz ya da sosyal tesislerimizde kullanıyoruz. Bu işle ilgilenenlerin sayısı oldukça da arttı.”

“Permatürk tarım modeli var, doğaya minimum müdahaleyle sürdürülebilir bir modeli önceliyorlar onlarla beraber bir çalışmayı da sürdürüyoruz. Spor ormanında bir alan verdik. Faaliyetlerle ilgili STK’larla işbirliği halindeyiz.”İBB, Rüzgarlıbahçe düzenlemesini hala bitiremedi

“Beykoz’da hemşerilerimizin akşam olduğunda nereye gideceğiz, nerede dolaşacağız, nerede yemek yiyeceğiz, Merkez akşam olunca tamamen karanlığa dönüşüyor gibi şeyler vardı. Birçok yerde bunun adımlarını atmaya başladık. Kavacık ve Rüzgarlıbahçe’de sağlıklaştırma projesi, kaldırımlar, aydınlatma vs. Uygulamaya geçeceğimiz zaman siz bir durun dediler. Rüzgarlıbahçe kısmını biz yapalım dediler, birlikte başladık. Biz yaklaşık 1,5 yıl önce tamamladık onlar hala tamamlayacak. Oradaki o eksiklik bana sürekli geliyor vatandaştan. Ağır aksak bitirme noktasına geliyorlar. Yüzde 60 biteli 1,5 yıl oldu, biz yaptık. Kalanı İBB yapıyor ama henüz bitmedi. Esnafın durumu daha da iyileşmeye başladı. Orada hareketli bir alan oluşmaya başladı.”

Trafik ne olacak noktasına geldik

“Bunun ikinci adımı olarak sahilde planladık. 1.5 kilometrelik bir alanı tamamladık. Orası yaz aylarında neredeyse 24 saat aktif. Örnek olması bakımından Beykoz Belediyesi’nin sosyal tesisleri olumlu puan aldığımız yerler. 4 tane tesisimiz var. Kemankeş, Riva, Karlıtepe ve Gümüşsuyu… Buralar

vatandaşlarımız tarafından da sahiplenildi. Karanlıkta hareketin sıfırlandığı Beykoz’da şu an trafik ne olacak noktasına geldik. Onunla ilgili de bir çalışma lazım. İBB, hükümet, yerel belediye bir şey yapmamız lazım. Sultaniye’den Karlıtepe’ye bir teleferik projemiz var. Daha onayı çıkmadı, o zaman aşağıda otomobil birikmeyecek. Ön görünümde olduğu için bir kısmı o yüzden zaman alıyor. Sosyal yaşam alanlarımız sadece merkezlerde değil köylerde de diğer mahallelerimizde de Mahmutşevketpaşa, Akbaba, İshaklı, mahallelerimizin tamamına yakınında bu devam ediyor.”

“Beykoz’un yüzü daha da güzelleşmiş oluyor. İnsanlar kaldırımda yürürken moral motivasyonu arttırıyor. Beykoz kart uygulamasına vatandaşların desteği oldu. 50 bin civarında Beykoz Kart sahibi aile var. İkâmetgah burasıysa kart alabiliyor.”Beykoz’un nüfusunu arttırmak istiyoruz

“Beykoz’un nüfusunu 250 binin üzerine çıkarmak istiyoruz. İmar planlarımız var, mühendis sayımız, norm kadronun artması lazım. O da 250 binin üzerine çıkarak olacak. Beykoz Kart’ı nüfusu arttırmak için destek etkisinde kullanıyoruz.”

“Kavacık’taki Yaşam Merkezi, Millet Kıraathanesi gençlerin sahiplendiği bir yer. 2 tane Nikah Salonumuz oldu. Biz İstanbul’da en çok nikah kıyan belediyeden bir tanesiyiz. Nüfusumuzun çok üzerinde nikah kıyıyoruz. Kavacık’ı açtık, Spor Ormanı’ndaki salonda azalma olmadı. Beykoz bu anlamda tercih edilen bir yer. Bu da Beykoz’un ekonomisinde hangi alanların prim yaptığını da göstermiş oldu.”

Kültür sanatta İstanbul’da anılan bir ilçe olduk

“Bizim kültür sanatla ilgili anılan belediyelerden biri olduk. Dışarıdan sanatçıları, bilim insanlarını getir ama benim en çok hoşuma giden tiyatro akademisi başlatmıştık ve liselerden olağanüstü ilgi oldu. Bizim tiyatro akademisinde yetişen gençlerimiz İstanbul’un farklı salonlarında 5 tane oyunumuz oynanıyor. Tiyatrodan resime, kültür sanat ve meslek edindirme anlamında çalışmalarımız var. Orada da hemşerilerimizin desteği oldukça fazla. Tiyatroda bir ara ücretsiz denedik, alan gelmiyor. Küçük bir ücret koyduk, şu anda alan geliyor ve biletler açıldıktan 1 saat sonra bitiyor. Kültür sanatın takipçileri bile belediyenin takipçileriyle yarışmaya başladı.”

Tokatköy’de 3.5 katrilyondan vazgeçip 500 milyon zarar ediyoruz

“Belediye orada yaklaşık 3.5 katrilyondan vazgeçiyor. Belediye arazisinde 660 bağımsız birim var. 83 bin metrekare imarlı bir arazisi var belediyenin. Yasal noktada enkaz bedellerini ödersiniz. Yaklaşık 120 metrekare brütte inşaat alanı yapılıyor. Enkaz bedeli örneğin 200 milyon tuttuğunu varsayalım 5 katı fazlasını versek, 1 milyar dağıtsak oradaki 660 kişiye yani bağımsız birim başı 1,5 milyon versek. Yaptığımız konutları da satsak 4 milyar lira para kalacaktı.”

“Oradaki o yapılan değer nereye gidiyor? Bu 660 kişiye gidecek orada anlaşma yapan kişilere gidecek. Biz bunu anlatamadık, yüzde 9’luk kesime ve siyasilere anlatamadık. Yüzde 91’i anladı. Sağ olsun. Hiçbir parti, şu, bu, ayrımı şey yapmadan onlara anlatamadık. Sahtekarlar ve fitneciler birleşip bir araya geldi. Ortalığı karıştırıyor. Ya güzel bir model ortaya çıktı. Bu alkışlanacak bir model herhalde suç bende yani herhalde.”

“Şimdi onun gibi Yenimahalle’de tapu veriyoruz, almayın diyorlar. Şöyle bir problemi var diye konuşuyorlar. Gümüşsuyu’nda tapu veriyoruz almayın, şöyle bir problem var. Ya sen tapunu al kardeşim. Tapuyu niye almıyorsun ya? Problemi vardır, yoktur. Ama tapu bu ya. Tapusuz üzerinde oturma. Hiçbir söze kulak verme.”

“Biz vatandaşımızın menfaatini düşünüyoruz. Biz bir yol bulduk. Ve o bulduğumuz yolları kapıları gömüyor ve bunu tapu elinde olmadığı zaman ne yapabilirsin? Mülkiyet hakkının ispatlanacağı araç tapudur. O da veriliyorsa üzerine ne olursa olsun. Biz hemşerilerimizin menfaatini düşünüyoruz. Maalesef burada böyle yalnız geçmişte de olmuş ama böyle şeyler.”Milletvekilliği hedefim yok

“Benim milletvekilliği gibi bir hedefim yok. Ben İstanbul’da yaşıyorum. Başka bir ilde milletvekili olmak gibi bir niyetim de yok. İstanbul’da siyaset yapan bir adam burada siyaset yapmalı. Partimizin alacağı her karara da saygı duyuyorum. Kariyer planlaması yapmıyorum. Biz yüzümüzün akıyla dönemi bitirelim istiyoruz. Hayatım boyunca sonrasıyla ilgili hiç düşünmedim. İşini iyi yapan isimlerden olmak istiyoruz. 4 yılda biz 15 yıllık hizmet ürettik Beykoz’da. Pandemiye rağmen biz bunu yaptık.”

Beykoz’da yapılan yıkımlar

“İmar barış yasası çıktı malum o bir milat oldu. 2018’den önce yapılanlar affedilmişti. Geçmişte burada kaçak yapılmış, o kaçak yapıların ortaya çıkardığı bir tablo. İmar yok, insanlar binasının bakımını yapmayacak mı? Burada gerekirse kendi yerine bir şey yapmayacak mı? İnsanlar niye burada o zaman? Geçmişin açıklaması var. Fabrikayı kurmuşsun insanlar yerleşmiş sonra çivi çakamazsın. Bu doğru değil. Bir zorunluluğun getirdiği durum. Mülkiyetle ilgili sorunlar arkasından büyük ölçüde çözülmüş. Barış yasasıyla da bir milat yapıldı. Biz o düşünceyi de benimsedik. Tamir bakım vs. O konuda zaten hiçbir kimseyle menfaat ilişkisine girmeden yapabilirsiniz diye söyledik. Sonrasında bir de imar planları yapılıyor, sabırlı olun planları görün ona göre hareket edin. Bunlara rağmen kaçak yapılaşma oldu biz bunları yıktık. Şimdi yine imar barışı mı gelecek falan… Kamu arazisine kaçak yapılaşma yapılıyor. İmar planı çıktı, al ruhsatını niye kaçak yapıyorsun, böyle olmaya da devam edecek? Hiçbir hareket alanın olmaz, plan olmaz o zaman tamam. Büyütmemek kaydıyla tadilata da varız. SİT alanlarında tadilat yasak, hep beraber suç işliyoruz burada.”

Toplu suç işliyoruz

“Hiçbir yerle maddi bir ilişkiye girmeyeceksiniz. Arkadaşlarım tarif edecek, “toplu suç işliyoruz” yol yöntem bulamadık, insanlara biz bunu yaptırıyoruz. Aracı kullanılarak, maddi ilişkiye girildiği zaman da yıkıyoruz. Bizim bu haksızlıkların önüne geçmemiz lazım, duruşumuzu da hissettirmemiz lazım. Kolaylıklar gösteriliyor, kurallara uyulması lazım. Bu da Beykozluyu zenginleştirir.”

“Bizim teşkilatımız seçimlerde büyük bir başarı ortaya koydu. İlk geldiğimizdeki tabloyu da biliyoruz. Halkımızın desteğini biz teşkilatımızla kazanıyoruz. Oradaki insanlarımız maaşlı çalışmıyor. Dolayısıyla biz her ortamda destek veririz. Vermemiz de olması gerekendi zaten, bütün kademelerdeki arkadaşlarımıza zaten. MHP’deki arkadaşlarımıza da keza o şekilde. Anadolu Yakası’ndaki en başarılı teşkilattır bence, şöyle bir şey olabiliyor. Bir şey bekliyor belediyeden olmuyor, olmayacak bir iş ya da bir şey eksik kalıyor. Teşkilata teşekkür etmek için gidilmez, eksik için gidilir. Teşkilattaki arkadaşlarımıza bu durum aksettiriliyor ve onlar da bazen bunalabiliyorlar insani bir durum ama sağ olsunlar. Biz de kurum olarak yanlış yapabiliriz. Herkese tanımlanmış işlerde yardımcı olmaya çalışıyoruz.”

Belediyeye ait arsaların satışları

Beykoz belediyesi zaten sürekli arsa satıyor. 2B’ler Milli Emlak’ta olsa çok daha fazla olur. Biz 8-10 bin liralık yeri 600 liraya falan veriyoruz. Peşin verirse zaten farklı bir fiyat uygulanıyor. Her halükarda, piyasada en pahalısı 5’te 1’i. Tabii ki şimdi devletten ister vatandaş, olabilecek olan var. Sınırları zorlayıp minimum da yaptığımız yerler var. Küçük yerler var iyi paraya satıyoruz. 1700 metrekare bir yer sattık. Bizim sattığımız yer üzerine bina yapılan yer olmuyor. Kendi yeri var. Şu kadar telkin yapması lazım imar yapılamayacak yerden satın alıp terk ediyor. Biz o 1700 metrekare yeri 20 küsür milyona sattık.Beykoz’da bozuk olan yollar

Büyükşehir ana arterlere, biz ara sokaklara bakıyoruz bu baharda bozuk olan yolları baharda yeniden yapacağız. Ana arterleri bir araya biz yapıyorduk artık siz yapın diyoruz. Büyükşehir olmayan illerde örneğin Bilecik, Söğüt ilçesi kişi başı 100 lira alıyorsa biz Beykoz olarak 60 lira alıyoruz. Aradaki 40 lira İBB’nin İSKİ’sine vs. gidiyor. Bazı işleri ilçe yapıyor. Biz geçmişte yama şu bu mümkün olduğu kadar biz yaptık. Ama şimdi siz yapın diyoruz. Türkiye’nin ekonomik şartları personel giderimiz 1’ken 4 oldu. Enflasyonist ortamda çalışanlarımızın durumlarını iyileştirmeye çalıştık. Fazla da birikimimiz yoktu kasada 340 milyon bir paramız vardı. Emlak vergisi olarak İstanbul’da 35. İlçeyiz. Geçenlerde İBB Başkanı paylaşmış otopark var orada, katlı otopark, dere ıslah çalışmaları öyle bir şey yok. Biz de artık Büyükşehir’i görevine davet ediyoruz. Biz konuşmayınca sokak bilmiyor.

Belediyenin ekonomik yapısı

2021 personel giderimiz 170 milyon lira, 2023’te 630 milyon lira olacak. Şu anki anlaşmalara göre bu seviyeye çıkacak. Gelir bu şekilde artmıyor. Allah zenginlerimizin sayısını arttırsın biz onlardan destek alıyoruz. Zengin muhitlerde emlak vergilerini makul ölçülerde arttırdık Riva vs. bölgelerde muafiyet vardı o da kalktı. Büyükşehirlerdeki ilçe belediyelerinin en büyük gelir kalemi emlak vergisidir ve biz yeni gelir kalemleri oluşturacağız. Beykoz’un mali durumu 3-5 seneye en iyi belediyelerden biri olur. 2B bize bir ilaç olmuştu sadece. Kamuyla ilgili biz önce personelimiz, sonra devletimizin diğer kurumları, SGK vs. gibi kurumlarla anlaşma yapıp telafi etmeye çalışacağız.

Beykoz Belediye Başkanı Murat Aydın, açıklamalarının ardından yerel basın mensuplarına günün anısına hediye verdi.

Toplantı hatıra fotoğrafının ardından sona erdi.

Yorumlar

Tema Tasarım | AnatoliaWeb