Beykoz Belediye Başkanı Alaattin Köseler’in, tadilat için geçici olarak kapattığı ve 1 Ağustos’ta açılacağını söylediği AKDEM’in hala açılmamasına AK Parti’den tepki geldi.
AK Parti Beykoz İlçe Başkanı Özkan Ayduğan, AKDEM’in adındaki “AK” harfleri nedeniyle açılmadığını öne sürerek, “engellerin sevgiyle aşıldığı AKDEM’i 22 personelin işine son vererek kapatıp, ‘1 Ağustos’da açacağız’ diyen CHP’li Beykoz Belediyesi’ni sözünü tutmaya davet ediyoruz.” ifadelerini kullandı.
Ayduğan açıklamasında şöyle dedi: “Adındaki ‘AK’ kelimesinden rahatsız olanların sözde tadilat bahanesiyle AKDEM tabelasını değiştirmek için otizimli, down sendromlu ve bedensel engelli kardeşlerimizin haftalardır eğitimine kilit vurulması asla kabul edilemez.”AKDEM Nedir?
Beykoz Aile, Kadın Destekleme ve Engelliler Merkezi (AKDEM). Eğitim ve sağlık hizmetleri alan engelli çocuk ve gençlerin hayata katılmaları için sosyal aktivite projeleri üreten bir kuruluş.
Beykoz’daki engellilere yönelik ilk kapsamlı yaşam merkezi olarak kurulan “Aile, Kadın Destekleme ve Engelliler Merkezi nitelikli eğitimleri ve destekleyici sağlık hizmetleriyle birçok engelli çocuk ve gencin hayatına dokunan projeleri hayata geçirdi.
İlçedeki dezavantajlı çocuk ve gençleri güvenle sosyal hayata katmak için 2021 Haziran ayında “Beykoz’da Sevgi Var, Engel Yok” sloganıyla kapılarını açan AKDEM’de kapandığı güne kadar 20 bin 950 kişi, 43 bin 400 seans hizmet aldı.
Merkezde, Zanaat Atölyesi, Mutfak Atölyesi, Tarım Atölyesi, Müzik Atölyesi, Halk Oyunları ve Spor Atölyesi olmak üzere 6 farklı branşta verilen eğitimlere gelen çocuk ve gençler yetenekleri geliştikçe özgüven kazandı.Zanaat Atölyesi’nde ustalarla birbirinden güzel el sanatları ürünlerine imza atan çocuklar, Mutfak Atölyesi’nde şeflerle tezgâh başına geçerek leziz yiyecekler üretti.Tarım Atölyesi’nde katılımcılar toprak ve doğayla buluşurken, Halk Oyunları ve Müzik Atölyesi’ne gelenler müzik aleti çalmanın sevincini yaşadı.
AKDEM’li çocuklar her yıl çeşitli gösteri ve kutlamalara katılarak hünerlerini ve eserlerini sergiledi.
Beykozlu engellilere özgüven veren sıcak bir yuva olan merkezde çocuklarını kendilerini anlama ve sosyal çevreye uyumlarını kolaylaştıran “Duyu Bütünleme” terapileri de veriliyordu.
Dil ve Konuşma Terapisiyle de çocuklara iletişim becerileri kazandırılıyordu.
AKDEM bünyesinde yapılan terapilerle engelli çocukların ve ailelerin yaşam kalitesi de günden güne artıyordu. İlçedeki otizmli, serabral palsili ve fiziksel engelli ihtiyaç sahibi çocuklara verilen Atla Terapi (Hipoterapi) hizmeti, fizyoterapi uzmanları eşliğinde sağlıklı bir yaşamın kapılarını aralıyordu.Serebralpalsi, inme, felç, yatağa bağımlılık gibi nörolojik hastalıkları bulunan ihtiyaç sahibi ilçe sakinlerine evde fizyoterapi ve rehabilitasyon hizmeti veriliyordu.
AKDEM bünyesinde özel kurulan ekipler tarafından, evlerinden çıkamayacak durumda olan yaşlı ve engelli ilçe sakinlerine temizlik, kuaför ve sıcak yemek hizmeti de sağlanıyordu.