reklam
reklam
Ana Sayfa Gündem, Sür Manşet 21 Ağustos 2024 617 Görüntüleme

Dünyayı 4 milyar dolar dolandıran adam Beykoz’da yakalandı

Global çapta kripto para alanında 4 milyar dolarlık vurgun yapan Emre Avcı'nın Beykoz'da yaşadığının ihbar edilmesiyle operasyon başladı.

Global çapta kripto para alanında 4 milyar dolarlık vurgun yapan Emre Avcı’nın Beykoz’da yaşadığının ihbar edilmesiyle operasyon başladı.Aslen Andreas Szakacs adıyla İsveç vatandaşı olan ve daha sonra Türk vatandaşı olarak Emre Avcı ismini alan şüpheli, OmegaPro isimli kripto para şirketinin CEO’su olarak dünyanın dört bir yanında insanları kurduğu sisteme dahil etmeyi başarmıştı.

Genel Merkezi Dubai’de olan şirket için Latin Amerika, Afrika, Ortadoğu, Uzakdoğu ve Avrupa’da temsilcilikler açıldı.

İnsanlara, “Siz bize paranızı verin. Sizin paranızla ticaret yapalım ve size günlük olarak kâr ödeyelim.” denilerek yatırım paketleri sunuluyor ve bu paketler 100 ila 50 bin dolar arasında satılıyordu.

OmegaPro’nun sattığı pek çok pakette ise 16 ayda yüzde 300 kâr sağlayacağı iddiası vardı. Yeni yatırımcı getirenlere hediyeler ve daha yüksek kâr oranları vaat ediyorlardı.

Emre Avcı ile ortakları yatırımcılarına güven vermek konusunda cömert davranarak ağlarını ördüler. Dubai’de ve Panama’da eski futbolcular Ronaldinho, Kaka, Wesley Sneijder, John Terry, Iker Casillas’ın sahaya çıktığı OmegaPro Efsaneler Kupası adı altında bir futbol turnuvası düzenlediler. Bu futbolcular OmegaPro elçisi oldu. ABD’li ve Hint film yıldızlarını da etkinliklerde sık sık kullandılar.

OmegaPro ismiyle otomobil yarışlarına da sponsor oldular. Bu sayede para kaynaklarını geliştiriyorlardı. Şirketin sahipleri ise özel jetler, ultra lüks otomobiller, yatlar ile zenginliklerinin şovunu yapıyordu.

Forbes gibi dergileri kopyalayarak OmegaPro’nun övüldüğü sahte makaleleri, kapakları yaydılar.

Kolombiya, Meksika, Nikaragua, Arjantin, Şili, Hong Kong, Singapur, İngiltere, Fransa, Belçika, Nijerya, Kongo, Hindistan, Güney Kore’nin arasında olduğu çok sayıda ülkede temsilcileri vardı. İnsanları OmegaPro’ya paralarını yatırmaya ikna ettiler.

OmegaPro aslında bir Ponzi dolandırıcılığıydı. Yeni yatırımcılardan gelen parayla önceki yatırımcılara ödemeler yapıyorlar ve vurgun için para birikiyordu. Hatta şirketin sermayesinin 2017’de dünyanın en büyük kripto vurgunlarından OneCoin’de elde edilen coinler olduğu iddia edildi.Şirket Temmuz 2023’te tamamen kapandı

Kasım 2022’de OmegaPro, paralarını çekmek isteyen yatırımcılara ödemelerini durdurdu. Temmuz 2023’te ise şirket tamamen kapandı. İddiaya göre; dünyanın dört bir yanındaki 3 milyon insan dolandırıldıklarını anladı. Emre Avcı, Dilawar Singh ve Miki Simms ortadan kayboldu. İddiaya göre; 4 milyar dolarlık bir vurgun yaptılar.

Sadece Fransa’da 1500’den fazla şikâyetçi var ve toplu dava açıldı. Nijerya’da mağdurlar, change.org’da imza kampanyası başlatıp şirketin merkezinin bulunduğu Dubai’den yardım istedi. Toplam 10 bin mağdur olduğunu iddia ettiler. Ayrıca Kolombiya’da on binlerce kişi dolandırıldı. Bu ülkelerin yanı sıra Meksika, Kongo, Portekiz, İngiltere, Myanmar gibi pek çok ülkede şirkete yönelik toplu davalar açıldı.Baş aktör Türkiye’den, İstanbul’dan çıktı. Szakacs (Emre Avcı) 1988 İsveç doğumlu. Annesi İsveçli, babası ise Türk asıllı. Andreas Szakacs, Türkçe bilmiyor. OmegaPro vurgunundan sonra sessiz sedası İstanbul’a gelmiş ve Beykoz’daki Acarkent Sitesi’ndeki villalara ailesiyle yerleşmişti.

28 Haziran’da isminin gizli kalmasını isteyen bir kişi, İstanbul İl Jandarma Komutanlığı’na ihbarda bulundu. İhbarcı “OmegaPro adı altında sözde bir kripto uygulaması ile çok sayıda vatandaşı kripto para borsalarında kaldıraçlı işlem ile kandıran kişi İstanbul Beykoz’daki Acarkent Sitesi’nde bulunuyor” dedi. Operasyondan önce OmegaPro mağdurlarını araştıran jandarma, 18 şikâyetçi tespit etti.

Jandarma ekipleri, şikâyetçilerin ifadelerini aldıktan bir gün sonra 9 Temmuz’da Beykoz Acarkent Sitesi’ndeki iki ayrı villaya operasyon düzenledi ve Avcı’yı gözaltına aldı. Onunla birlikte çalışan İsveç vatandaşı Stefan Andreas adına kiralanan villada ise kimse yoktu. Stefan Andreas yakalanamadı.

Yüksek güvenlikli sitede olmasına karşın Avcı’nın 4 katlı lüks villası güvenlik kameraları ile donatılmıştı. Aramada kripto paraların bulunduğu 32 tane soğuk cüzdan ile şifre saklama aygıtları ele geçirildi. Açılabilen bir bilgisayarda OmegaPro’nun çok sayıda evrakı, çok yüksek miktardaki para hareketlerinin kayıtları tespit edildi. Bu klasörde çok sayıda kripto paralara ait cüzdan adresi kayıtları da vardı. Villalardaki çok sayıda beyaz yazı tahtalarında da kripto ile ilgili bilgiler ve cüzdan numaraları olduğu görüldü.

Avcı’nın dijitallerinde yapılan ön inceleme sonucu 1 ay içinde 160 milyon dolarlık kripto hesap hareketleri tespit edildi. Avcı, soğuk cüzdanlar ve bilgisayar şifrelerini vermedi.

Avcı’nın avukatları Forex borsasında para kaybetme riskinin olduğunu ve şikâyetçilerin bunu bilerek işlem yaptığını anlattı. “7 milyon dolar dolandırıldığını söyleyen Hollandalı şikâyetçi için ise bir avukat şöyle dedi: “Beyanları asılsızdır. Sunacağız.”

Beykoz Sulh Ceza Hakimliği 10 Temmuz’da Avcı’yı, ‘Bilişim sistemleri, banka veya kredi kurumlarının araç olarak kullanılması suretiyle dolandırıcılık’ suçundan tutukladı.

Yorumlar

Tema Tasarım | AnatoliaWeb