Ana Sayfa Sür Manşet, Yazarlar 1.11.2024 405 Görüntüleme

(01.Kasım.2024)- BALKAN SAVAŞLARI – 4

1908 yılındaki 2.Meşrutiyet’in ilanı sonrası siyasal çalkantılar devam etmekteydi ve I.nci Balkan Savaşı öncesi İttihat ve Terakki Partisi ile Hürriyet ve İtilaf Fırkası arasında çekişme yaşanmaktaydı. Ordu asli görevini bırakmış siyasetin içine düşmüştü. Ordunun politikaya girmesi komutanlar arasında ikiliğin doğmasına sebep olmuş ve emir komuta zafiyeti yaratmıştı.

Siyasal çekişmeli ortamda ordu reformları ihmal edilmişti. Almanların yardımıyla orduda bir kısım modernizasyonlar yapılmışsa da bunlar yetersizdi.

İşin daha da kötüsü Rumeli’de ikmal yolarında yaşanan sorunlardı. Rumeli’deki Osmanlı demiryolu ağı cılız, koruması zayıf ve asker taşımak için yetersiz bir durumdaydı. Anadolu ile bağlantıda sorunlar yaşanmaktaydı.

Denizde ise Yunanlılar donanmalarını geliştirmişler ve Ege’de Osmanlılardan üstün bir konuma erişmişlerdi. Demir ve denizyolları elden çıktığı taktirde Batı ordusunun savaş gücü azalmış olurdu.

Osmanlı Ordusunu oluşturan Nizam denen birlikler düzenli ve iyi donanımlı askerler olmasına rağmen Redif denen takviye (yedek) askeri kuvvetler ise disiplinsiz ve tecrübesiz, eğitimsizdi. Savaş esnasında Redif (yedek) askerleri paniğe kapılarak kaçması bütün ordunun bozulmasına sebep olmuştu.

En önemlisi Osmanlının topçu başta olmak üzere silah ve teçhizatı yetersiz, ordunun ulaştırma imkanları ve ikmal sistemi berbat durumdaydı. Kolordular birbiriyle haberleşemiyordu. Telefonlar çalışmıyordu.

Trakya’nın meşhur yağmur ve çamuru, zaten zar zor işleyen bütünleme (ikmal ve iaşe) hizmetini içinden çıkılmaz bir hale getirmişti. Bu şartlar altında savaşa giren Osmanlı Devleti Avrupa topraklarını ve büyük bir nüfusunu kaybetmeye giderken sivil-asker yöneticileri gaflet ve delalet içindeydi.

Savaşı idare kabiliyetinden mahrum Nazım Paşa’nın hiçbir hazırlığı olmayan orduyu hemen Bulgarlar’ a karşı taarruza geçirmesiyle hezimet başladı ve artık arkası alınamadı. Bulgarlar, 22.Ekim’de Kırklareli’nde ve 22-28.Ekim’de Lüleburgaz’da Osmanlı’yı yenilgiye uğrattılar. Osmanlı orduları Bulgarlara karşı bütün Trakya’yı bırakarak Çatalca’ya kadar çekilmek zorunda kaldı.  Çatalca’da kahramanca savaşarak 1.300 şehidine karşı Bulgarlara 12.000 ölü verdirmiş ve Bulgar ordusu durmak zorunda kalmıştı.  22 Ekim 1912 tarihinden beri Şükrü Paşa kumandasında Edirne’yi müdafaa eden Osmanlı birlikleri de İstanbul ile bağlantı kesik olduğundan silah yokluğu ve açlık gibi sebeplerle 26. Mart.1913’te teslim oldular.

6 Kasım’da Preveze’yi alan Yunanlılar, Veliaht Konstantin idaresindeki büyük kuvvetlerini Selanik üzerine gönderdiler. Selanik’i korumakla görevli jandarma paşası Tahsin Paşa, Selanik Meclis üyelerinin ve eşrafın ısrarları üzerine tek silah atmadan muazzam kolordusunu bütün silahlarıyla beraber Yunanlılara teslim etti. Selanik’i ele geçiren Yunanlılar daha sonra Ege adalarından Bozcaada, Limni, Semadirek ve Taşoz adalarını ele geçirdiler.

Sırp ve Karadağlılar Bütün Kuzey Arnavutluk’u işgal ettiler.

Üst üste gelen mağlubiyetler üzerine Osmanlı Devleti Bulgaristan’a müracaat ederek ateşkes istedi. 1.nci Balkan Harbi çeşitli fasılalarla yedi buçuk ay devam etti ve ayakta kalan son kale İşkodra’nın da düşmesi sonucu 23.Nisan.1913’te son buldu. Balkan devletleri ile Osmanlı Devleti arasında 30 Mayıs 1913’te imzalanan Londra antlaşmasıyla;

Midye-Enez hattı batısında kalan toprakları Balkan devletlerine vermekte ve Osmanlı-Bulgar sınırı olarak kabul edilmekteydi.

Bulgaristan’a; Edirne, Trakya ve Dedeağaç verildi. Böylece Bulgaristan, Kavala ve Dedeağaç arasındaki toprakları da alarak Ege Denizi ‘ ne ulaşıyordu.

Yunanistan’a; Selanik, Güney Makedonya Gökçeada (İmroz), Bozcaada dışındaki Ege adaları ve Girit verildi.

Sırbistan’a; Kuzey ve Orta Makedonya

Romanya’ya; Silistre bırakıldı.

Arnavutluk’un bağımsızlığı kabul edildi.

Süheyl ÇOBANOĞLU

RUBASAM Başkanı

K  A  Y  N  A  K ………………………………………….;

(1)   Ölüm ve Sürgün……………………..……Prof.Justin Mc.Carthy

(2)   Harp Tarihi…………………………………S.Erden AKARGÜN(E.Kur.Alb.)

(3)   Siyasi tarih…………………………………..Doç.Dr.Veli YILMAZ

(4)   Balkanlar El Kitabı……………………….Osman KARATAY-Bilgehan Gökdağ

(5)   Rumeliden Türk Göçleri……………….Ahmet HALAÇOĞLU

(6)   Balkan Harbi Tarihi………………………Aram Andonyan

(7)   Paylaşılamıyan Balkanlar……………..Halil AKMAN

 

Yorumlar

Tema Tasarım | AnatoliaWeb