Beykoz Belediye Meclisi’nin Haziran ayı ikinci olağan oturumuna ‘seçilmiş başkan’ tartışmaları damga vurdu, Tokatköy’deki kentsel dönüşüm için Başkan Aydın’a yetki verildi.Beykoz Belediye Meclisi Haziran Ayı ikinci olağan oturumunu Başkanvekili Gaye Zayıf yönetti.
Zayıf’ın yönettiği oturuma, CHP grubunun Ekrem İmamoğlu seçilmiş İBB Başkanıdır sözleri AK Partililer tarafından eleştirildi, mecliste gergin anlar yaşandı.
Açılış ve yoklamanın ardından gündem dışı söz alan CHP Meclis Üyesi Cemal Sataloğlu, 22 Mayıs tarihinde Tokatköy Mahallesi’ndeki sokak iftarına sponsor olan işadamının emniyet güçleri tarafından arandığı hatırlatarak, Beykoz belediyesi’nin ise bu kişiye nasıl ulaştığını sordu.“Polisin aradığı işadamına siz nasıl ulaştınız?”
Sataloğlu’nun konuşmasında bahsettiği işadamının ‘öldürmeye azmettirme’ suçundan müebbet hapis cezasına çarptırılan ve aranan kişiyle iletişimin nasıl kurulduğuna ilişkin kamuoyunun aydınlatılmasını istedi.
“Alibahadır Mesire Alanı denetime takılmıştı”
Sataloğlu, “Okçular Vakfı konusunda 2016 denetim raporunda Park ve Bahçeler Müdürlüğü’nün yapmış olduğu Alibahadır C Tipi Mesire Alanı düzenleme işi denetime takılmıştı. 2016/170051 kayıt numaralı ihale de “ihalede düşük teklifi veren firma” vermiş olduğu teklifte 10 milyon 555 bin 610 lira yazması gerekirken “on milyon beş yüz elli beş bin atı yüz on lira” yazması nedeniyle değerlendirme dışında kalmıştır.” diye konuştu.
“Bir harf yaklaşık iki milyon lira”
İhale teklifinde yapılan bu hata sonrası ihaleyi başka bir firmanın aldığına dikkati çeken Cemal Sataloğlu, “Sonradan ihaleyi alan firmaya ödenen bedel 12 milyon 480 bin liradır. Bir “L” harfi nedeniyle kurumumuz bir milyon 924 bin 390 lira daha yüksek bir maliyete katlanmak zorunda bırakılmıştır” dedi.
– Seçilmiş Başkan İmamoğlu tartışmaları
“İstanbul Büyükşehir Belediyesinin seçilmiş Başkanı Sayın Ekrem İmamoğlu’nun dediği gibi biz İstanbul’un kaynaklarının sadece belli kişi ve gruplara değil İstanbul’un tamamının yararlanmasını hedefliyoruz” ifadesini kullanan Sataloğlu’nun ‘seçilmiş’ ifadesi gerginliğe yol açtı.Sefer: “Şu anda seçilmiş bir başkan yok”
Gündem dışı konuşmalar kapsamında ‘seçilmiş başkan’ ifadesine yanıt veren AK Partili Meclis Üyesi Adem Sefer, “Türkiye hukuk devleti, seçilmiş bir başkan yok. Kurulun verdiği bir karar var ve bu karara saygılı olmaya davet ediyorum. İstanbul halkı kimi seçerse o olacaktır. Şu anda seçilmiş bir başkan yoktur” diye konuştu.
Habil: “4 Pusuladan sadece biri nasıl geçersiz sayıldı?”
Meclis ortamının gerilmesi üzerine oturumu yöneten Başkanvekili Gaye Zayıf sık sık uyarıda bulunmak zorunda kalırken, CHP’li Meclis Üyesi Aydın Habil, “Olağanüstü itirazları biz de edeceğimizi söyledik. Olağanüstü itirazın süresi yoktur. CHP olarak biz bu itirazı yaptık. Büyükşehir’de nasıl işletildiyse yine işletilebilirdi. Ne kadar da çıktı? Bir gün de, ışık hızıyla. Aynı zarfa atılan 4 pusuladan sadece nasıl biri geçersiz sayıldı? O zaman bizim mazbatamızın da geri alınması gerekirdi. Siz Büyükşehir’e ettiniz, biz diğerlerinin de geçersiz olması gerektiğini söyledik. Arkadaşların YSK’daki bağlantılarını anlatmaya gerek yok, iş başka yerlere gider.” ifadelerini kullandı.
‘Seçilmiş başkan’ ifadesiyle ilgili söz alan diğer isim AK Partili Engin Yıldız oldu.
Yıldız, “Bu gerginlere hiç gerek yok, yargı kararını verdi. Böyle bir tartışma konusu açıldı. Birlikte Beykoz’u yönetmeye çalışacağız. Şurada bir hafta sonra halk kararını verecek. Biz seçim iptal olsun demedik, yeniden sayılsın dedik.” diye konuştu.
Tartışma konusuyla ilgili fikrini açıklayan son isim CHP’li Meclis Üyesi Gülay Demirel oldu.
Demirel, şunları söyledi:
“Bütün oylar sayılsaydı da aynı sonuç çıkacaktı, çıktı da, yukardan saydılar aynı aşağıdan saydılar aynı. Kimse oy çalmamıştır. Bu kirli kelimeyi bir daha kullanmayalım rica ediyorum.”
Gündem dışı konuşmalar sonrasında 10 Haziran tarihli toplantı tutanağı oy birliğiyle kabul edildi.
Komisyonlardan gelen raporlar oybirliğiyle kabul edilirken, Tokatköy Mahallesi 487 ada 3 parselde yapılacak kentsel dönüşüm ile ilgili Belediye Başkanı Murat Aydın’a yetki verilmesi hakkındaki Hukuk Komisyonu raporu CHP grubunun ret vermesine karşılık AK Parti grubunun oy çokluğuyla kabul edildi.Beykoz’daki kentsel dönüşüm nasıl olacak?
Komisyon raporuyla ilgili Ana Muhalefet Partisi’nin neden ret verdiğini açıklayan Meclis Üyesi Cemal Sataloğlu, “Büyükşehir Belediyesi’nden alınan parsellerden biridir burası, içinde yaşayanlara tapu verilmesi için alınmıştır. Tapuları verilmemiştir. Bir önceki Belediye Başkanımız da yetkilendirme almıştı. Yakın geçmişte Şehr-i Sitare vardı. O proje iptal oldu. Mahalle halkı KİPTAŞ ile ilgili rahatsızlığını dile getirmişti. Yerel iktidar da çözüm üretmemişti. Bu defa TOKİ aracılığıyla burayı yapmak istiyorsunuz. Başkan enkaz parasını ödeyeceğim diyebilir. Ya da en kaz parasını peşinata dahil edeceğim diyebilir.” diye konuşarak yetkilendirmenin sınırsız olduğunu ve vatandaşın mağduriyet yaşamaması için uyarılarda bulundu.
“9 Ocak 2019’daki protokol geçerliliğini yitirdi”
AK Partili Meclis Üyesi Avukat Ahmet Deliak ise neden TOKİ ile projenin yapılacağını şu sözlerle açıkladı:
“Tokatköy Mahallesi’nde yetki verilmesiyle alakalı görüş bildirdi. Deliak, burada İBB ve Beykoz arasında 9 Ocak 2019 tarihinde 5391 sayılı yasanın 71. maddesine istinaden ortak hizmet protokolü imzalanmıştı. Bu protokolün 10. maddesinde hususlara uyulmaması halinde taraflardan biri bu protokolü fes edebilir. 19 Şubat tarihinde Kentsel Dönüşüm Strateji Belgesi’nin hazırlanmasına yönelik usul ve esaslar yayınlanmıştır. Bu çerçevede ilçemiz için hazırlanacak belgede Tokatköy Mahallesi’ndeki bu alanın öncelikli olarak dönüştürülmesi istenmiş. Bakanlığın bu yayını sonrası 9 Ocak tarihinde İstanbul Büyükşehir Belediyesi ile Beykoz Belediyesi arasında imzalanan protokol geçerliliğini yitirmiştir.”
“Vatandaşın en ufak bir kaybı söz konusu değildir”
“KİPTAŞ’tan alınma meselesi, doğal süreç kapsamında olmuştur. Çevre Bakanımız Beykoz’u ziyaretinde 10 bin adet sosyal konut yapılacağını özellikle de söz konusu yerde bin konutluk bir proje yapılacağı hususunda görüş bildirmiştir. Bu dönüşümün bir an evvel sağlanması konusunda bürokratik engellerin aşılması konusunda çalışıyoruz. Bakanlıkla bu işin yapılmasının daha doğru olacağını düşünerek TOKİ’ye karar verilmiştir. Vatandaşın burada en ufak bir kaybı söz konusu değildir. Daha önce ilan edilen kazanımları fazlasıyla sağlanacaktır.”
Beykoz Belediye Meclisi’nin bir sonraki oturumu 1 Temmuz Pazartesi günü Saat 10.00’da Meclis Salonu’nda gerçekleştirilecek.