Beykoz Belediyesi, “Beykoz Sempozyumu 2019” ismiyle ilk kez Beykoz’u bütün yönleriyle ele alan bir sempozyuma imza atıyor. 6-8 Aralık’ta düzenlenecek sempozyumla ilçenin gelişimi tarihsel bir yaklaşımla ele alınacak.
İstanbul’un son 20 yılda yaşadığı büyük dönüşüme, en fazla katkıyı sağlayan ilçelerin başında Beykoz geliyor. Beykoz, iç ve dış göçlerle dönüşen yapısı ve şehirleşme ve imarda son 20 yılda gerçekleştirilen büyük projeler sayesinde hem yeni kentli nüfusu kendine çekiyor hem de yerleşme, üretim, eğitim ve lojistik alanlarında yeni imkanlar sunuyor.
Beykoz Belediyesi de bu büyük değişime tanık olunması için “Beykoz Sempozyumu 2019” ismiyle ilk kez Beykoz’u bütün yönleriyle ele alan bir sempozyuma imza atıyor. 6-8 Aralık tarihleri arasında Kavacık’taki Limak Euroasia Hotel’de düzenlenecek sempozyumla ilçenin gelişiminin tarihsel bir yaklaşımla ele alınarak halihazırdaki ekonomik, politik ve demografik yapısının; spordaki konumunun, ekolojik imkan ve sorunlarının, eğitimdeki ve edebiyatımızdaki yerinin analiz edilmesi hedefleniyor.
107 Akademisyen ve Uzman Yer Alıyor
Geçmişin ışığıyla geleceği aydınlatmayı amaçlayan sempozyum; çok sayıda farklı disiplinden gelen bilim insanları ve Beykoz üzerine çalışmış, eser vermiş isimlerin yanında bizzat Beykoz’u yaşamış, Beykoz’un yakın dönem toplumsal hafızasının aydınlatılmasına katkıda bulunacak saygın isimlerin katılımıyla gerçekleştirilecek. Sempozyum çalışmaları için 97 akademisyen, bir eski belediye başkanı, üç araştırmacı, bir yüksek mimar, iki yazar, bir eğitimci, bir iş insanı ve bir kültür sanat yöneticisi olmak üzere 107 kişi görev alıyor.
Sempozyum ile ilçenin geçmişten günümüze uzanan tarihine ışık tutulacak. Boğaziçi’nden ve sanayileşme sürecinden etkilenen kentsel dokusu, dini-manevi merkezleri, koruları ve mesire alanları, spor tarihindeki yeri, halihazırdaki sosyo-ekonomik yapısı ve yeni ekonomik potansiyellerinin etraflıca ele alınacağı sempozyum, kamu kurum ve kuruluşlarının, STK’ların, akademisyenlerin ve ilgili özel sektör temsilcilerinin katılımıyla da zenginleşecek.
Sempozyum boyunca üç önemli sergi de açılacak. Prof. Dr. Rahmi Deniz Özbay’ın küratörlüğünde Engin Çağman’ın katkılarıyla “Osmanlı Arşiv Belgelerinde Beykoz”, Gökhan Aydın’ın katkılarıyla “Beykoz Karakulak Fiskal Pulları” ve Şefik Memiş’in katkılarıyla “Kartpostallarda Beykoz” sergileri açılacak.
Sempozyumun 6 Aralık’taki açılışını Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum gerçekleştirecek. Bakan Kurum, aynı zamanda sergilerin açılışını da yapacak.
6 Aralık’ta sempozyumun açılış oturumu ise kent sosyoloğu Prof. Dr. Korktu Tuna’nın moderatörlüğünde, endüstri tasarımı konusunda Türkiye’nin duayen ismi Prof. Dr. Önder Küçükerman, mimarlıkta Türkiye’nin en önemli isimlerinden Prof. Dr. Abdullah Uğur Tanyeli ve edebiyat arkeoloğu olarak nitelendirilen Prof. Dr. Haluk Oral ile sosyolog Yücel Bulut’un katılımıyla yapılacak.
Sempozyumdaki Oturumlar:
Sempozyumda aşağıdaki başlıklar altında onlarca tebliğ sunulacak.
- İlkçağlardan İstanbul’un Fethine Beykoz
- Modernleşme Öncesi Osmanlı Dönemi Beykoz
- Beykoz’da Manevî Merkezler
- Beykoz: Mesire Alanları, Kasırlar, Korular ve Sular
- Bir Sanayileşme Mekanı Olarak Beykoz
- Bir Eğitim Merkezi Olarak Beykoz
- Beykoz’un Ekonomi Politiği
- Beykoz’un Geleceğinde Yeni Ekonomik İmkanlar
- Demografi ve Göç
- Hafıza, Kültür ve Şehir
- Beykoz’da Toplumsal Hayat
- Edebiyatta Beykoz
- Beykoz’un Ekolojisi
- Beykoz’da Sporun Tarihi
- Beykoz’un Geleceği