Meclis Başkan Vekili Gaye Zayıf’ın yönettiği Beykoz Belediye Meclisi 2020 yılının 2. Oturumunu gerçekleştirdi.Açılış ve yoklamayla başlayan Beykoz Belediyesi 2020 yılı Ocak ayı 2. Oturumunda 6 Ocak 2020 tarihli toplantı tutanağı oy birliğiyle kabul edildi.
Gündem dışı söz alan CHP’li Meclis Üyesi Recayi Çelik, Mahmutşevketpaşa Mahallesi sakinlerinden Muammer Kıran’ın evinin hangi gerekçelerle yıkıldığını sordu.
Çelik, alışık olmadıkları bir durumla karşı karşıya kaldıklarını, akabinde Beykoz Belediye Başkanı Murat Aydın’ın seçim öncesi ve sonrasında vatandaşı her ziyaretinde kısmi tadilata müsaade edecekleri sözüne istinaden ilçe halkının bunu kendine hak gördüğü söyledi.
Recayi Çelik, “Mahmut Şevket Paşa’da Muammer Kıran isimli vatandaş Başkanın sözüne istinaden dedelerinden kalma 100 yıllık evlerini onarmak için bir kalfa ile anlaşıyor ve tadilat yaptırıyor. Bu tadilatı evlenecek çocuğunun barınması ve orada yaşaması için yapıyor.” dedi.
Recayi Çelik: “Bu insanlara bu nasıl reva görülüyor?”
İnşaatın yapımı devam ettiği sürece Belediye bağlı Yapı Kontrol ekiplerinin sürekli takip ettiği inşaata herhangi bir uyarıda bulunmadıklarını da hatırlatan Çelik, “Tapulu arazi içerisindeki bu evin yapımı süresince Yapı Kontrol’deki arkadaşlarda gelip bakıyorlar. Herhangi bir sakınca olmadığını görüyorlar. Yapım bittikten sonra sabahın ilk ışıklarında bu ev gelinip yıkılıyor. Bu insanlara bu nasıl reva görülüyor? Beykoz’da imar mı var, plan mı var? Neye istinaden bu yapılıyor?” diye konuştu.Bir başka CHP’li Meclis Üyesi Gülsüm Yılmaz, 10 Ocak Çalışan Günü Gazeteciler Gününü tebrik ederek, basının en temel haber alma akışını sağlayan önemli görev üstlendiklerini dile getirdi.
CHP’li Meclis Üyesi Recayi Çelik sözleri sonrası AK Parti grubu adına söz alan Meclis Üyesi Adem Sefer, 2007 yılında hükümetin yaptığı yasal düzenlemeyle vatandaşların Yapı Kayıt Belgesi almaya hak kazandıklarını, yapılarına kayıt belgesi aldıktan sonra herhangi bir değişiklik yapmaları halinde belgelerinin iptal olacağını ve yıkılacağını söyledi.Adem Sefer: “Kimse keyfe keder inşaat, tadilat yapamaz”
Sefer, “Yıkımlar noktasında Belediye Başkanımızın da söylediği basit tadilatla ilgili şu anda Meclis’e gelmek üzere olan bir yasa var. Bu yasaya istinaden Başkanımız bu sözleri verdi. Her önüne gelen keyfe keder tadilat yapamaz. Köylerimizde dahi basit tadilat yaptırılamıyor. Bu noktadaki mağduriyetleri biliyoruz. Bu konuyla ilgili İmar çalışmalarımız devam ediliyor. Bu planlar çıkmadan her önüne gelen binalarında değişikliğe gidemez. Beykoz’a bu büyük sıkıntı çıkarır. Planlar da kısa kısa yakın zamanda çıkmaya başlayacak.” ifadelerini kullandı.
Arazinin ve yapının tapulu olmasının herhangi bir ayrımcılığı sağlamadığı bilgisini de paylaşan Adem Sefer, kimsenin keyfe keder inşaat yapamayacağını, bu sürece kadar izinsiz inşaata müsaade edilmediğini ve bundan sonra da edilmeyeceğini dile getirdi.Cemal Sataloğlu: “Yer maliye hazinesinin yeri, Beykoz Belediyesinin değil dedi mahkeme”
“Beykoz Çubuklu Mahallesi 811 ada 4 parsel ile ilgili protokol için Murat Aydın’a yetki verilmesi hakkındaki Hukuk Komisyonu Raporu”nun oylaması sırasında CHP Meclis Üyesi Cemal Sataloğlu partisi adına söz aldı.
Sataloğlu, “Kamu zararına en iyi örnek AK Partili Beykoz Belediye yönetimlerinin bu taşınmaz ile yaptığı tasarruflardır ve siz yeni yönetim olarak geçmişte yapılan hataları devam ettirmek istiyorsunuz. Bu olayı tarihlerini de vererek hatırlatmak istiyorum.” şeklinde konuştu.
İlgili taşınmaz üzerinde yaşayan 11 Beykozlunun zilliyetindeki parselin Hazine’ye iade edilmesi gerekirken hukuka aykırı işlemler yapıldığı iddiasını savunan Sataloğlu, “20 Nisan 2010 tarihinde bu yer ile ilgili encümen kararı aldınız ve AVM yapmayı planladınız. 20 Mayıs 2010 tarihinde şu an mahkemelik olduğumuz firma ile inşaat sözleşmesi yaptınız. 14 Ocak 2011 tarihinde yapı inşaat ruhsatı verdiniz ve firma inşaata başladı. Hatta büyük bir oranda inşaat bitmişken mahkeme “dur” dedi.” ifadelerini kullandı.
Mahkemenin inşaatı durdurmasının sebebi olarak arazi sahibinin Beykoz Belediyesi olmadığını, Maliye Hazinesinin olduğunu, bu nedenle kat karşılığı satış yapılamayacağı olduğunu kamuoyu ile paylaşan Sataloğlu, şöyle devam etti:
“Yeri almak için Maliyeye para yatırdınız”
“Kısaca yer sizin değil ‘yaptığınız hukuksuz’ dedi. Hatırlatırım yakın bir zamanda daha yeni, Beykoz Belediyesi bu yerin tapusunu almak için parayı maliye hazinesine yatırdı ve Mülkiyeti üzerine yeni aldı daha. Firma ne yaptı Belediyeyi 2015 yılında mahkemeye verdi. Açtığı dava Ekim 2019 tarihinde sonuçlandı. Mahkeme bağımsız bölümlerin tescili ve 2012 yılından itibaren hesaplanması şartıyla 10 bin lira ve faizinin firmaya ödenmesini hükmetti. İlgili firma 10 bin lira tazminatın fazlasına ilişkin saklı tuttukları hakların belirlenmesi ve tahsil edilmesi talebiyle tekrar bir dava açtı.”
“Belediyeye ‘istinafa gitme’ anlaşalım dediler”
“Sonrasında dedi ki belediyeye ben davadan vazgeçtim sende benim kazanmış olduğum hani bağımsız bölümler tescil edilmişti ya o davayı istinafa götürme anlaşalım. İşte gündem konusu bu. Protokol yapılacak. Beykoz belediyesi istinafa gitmeyecek, onlarda 10 bin lira ve 2012 yılından işletecekleri faiz ile ilgili açtıkları davadan vazgeçecekler.”
CHP Grubu adına söz alan Cemal Sataloğlu, konuşmasında belirttiği nedenlerden dolayı ‘ret’ oyu kullanacaklarını açıkladı.
Sataloğlu’na cevaben yine iktidar partisinin Meclis Üyesi Adem Sefer söz aldı.
Adem Sefer: “Rüzgarlıbahçe’ye tapuların neden geri alındığını anlatırsınız”
Sefer şunları söyledi: “Bu olayın bu aşamaya gelmesinin tek sebebi CHP’deki arkadaşlardır. Onlara şimdi olayın başında şöyle bir gerçek var. Rüzgarlıbahçe’deki birçok parselin içinde bulunduğu bu alan Beykoz Belediyesine verilmiştir. Bununla ilgili Alaattin Bey’in zamanından beri Belediye adına tapuları verildi. O bölgedeki halkın tapularını sıkıntıya düşürecek bir kararın altına imza attınız. Eğer bu mahkeme ters sonuçlanırsa Rüzgarlıbahçe halkına verilen tapuların neden geriye alındığını siz anlatırsınız.”
Adem Sefer’den sonra söz alan CHP’li Aydın Habil Adem Sefer’in konuyu anlayamadığını ve tekrar etmek mecburiyetinde olduğunu söyleyerek başladığı konuşmasına şöyle devam etti:
Aydın Habil: Hazine şunu söyledi ‘Üstünde oturanlara vereceksiniz.’
“Burası hazineden Beykoz belediyesine devir esnasında hazine şunu söyledi ‘Üstünde oturanlara vereceksiniz.’ Peki, Beykoz Belediyesi ne yaptı arkadaşlar? Yapmayın! Devamlı Cumhuriyet Halk Partisi diyorsunuz. Bunu Cumhuriyet Halk Partisi yapmadı. Vatandaş bu protokolü gördü. Bunu vatandaşa vereceksiniz dendi. Beykoz Belediyesi ne yaptı? Kiminle protokol yaptı? Müteahhit ile protokol yaptı. Niçin ve nasıl yaptı? Üzerinde oturanlara vermedi. Protokolü sakladı, gitti müteahhit ile protokol yaptı. O günün sürecini yürütenler devamlı yanlış yaptı.”
“Alt katın metresi bin lira giriş katın metresi on bin lira”
“Burada kamu zararı neden oluştu? Alttan 1. Katı, üstten 5. Katı alırsan, giriş katı ve onun üstünü almazsan kamu zararı oluşur. Alt katın metresi bin lira giriş katın metresi on bin lira. Nasıl paylaşıldı bu? O günde söyledik arkadaşlara müteahhit ile yapılan şu protokolü getirinde görelim dedik. Ama ne yazık ki o günkü komisyonda çalışan arkadaşlarda getirmedi.”
“Cumhuriyet Halk Partisi vatandaşın hakkını korumak için burada”
“Bu gün dönüp gelip kamuyu Cumhuriyet Halk Partisi zarara uğrattı derseniz; yanlış yaparsınız, yanlış söylersiniz. Cumhuriyet Halk Partisi vatandaşın hakkını korumak için burada. Cumhuriyet Halk Partisi bunu yaparken kamunun zararı vardı ve zarar oluştu. O günde söyledik; Burayı 50 milyona alıyorsunuz, 50 milyona buranın tamamını mı alıyorsunuz? Diye sorduk. Tamamının alınmadığını söylediler. Yine müteahhiti ortak yaptıklarını söylediler. 50 milyon daha yaptı 100 milyon. Kim kamuyu zarara soktu? Yapmayın arkadaşlar. İşi ve hukuku bilmeden iş yapmak Cumhuriyet Halk Partisi’ne mi yüklendi şimdi. İşi doğru yapsaydınız böyle olmayacaktı. İşgüzarlık yaptınız iş buraya geldi.”