Beykozlu Doğu Karadenizliler Kültür ve Yardımlaşma Derneği Kadın Kolları Yerli Malı Haftası etkinliği gerçekleştirdi.Beykozlu Doğu Karadenizliler Kültür ve Yardımlaşma Derneği Kadın Kolları Yerli Malı Haftası nedeniyle bir program düzenledi. Etkinlik kapsamında, Beykoz çiftçisinin ürettiği meyve ve sebzeler, kadınların yaptıkları ürünlerin yanı sıra ilçenin sembolü olan cam sanatına ait parçalar ile birçok yerli ve yerel ürünler satışa sunuldu.Konuklara yöresel lezzetlerin sunulduğu programa, Beykoz Doğu Karadenizliler Derneği Başkanı İsmet Konca, CHP Beykoz İlçe Başkanı Aydın Düzgün, İYİ Parti Beykoz İlçe Başkanı Akif Taşdemir, BİSK Başkanı Asım Özdemir, meclis üyeleri, mahalle muhtarları ve dernek yöneticileri hazır bulundu.Programın açılış konuşmasını yapan Dernek Başkanı İsmet Konca, altı ay önce yapmış oldukları kongreden sonra alt yapı çalışmaları ile ilgilendiklerini ve Kadın Kolları Başkanlığına atama yaptıklarını ifade ederek, “kadın kolları başkanlığımız yerli malı haftası nedeniyle bir planlama yaptı” diye konuştu.Kadın kollarına çalışmaları nedeniyle teşekkür eden Konca, yerli malı haftası etkinliklerini Beykoz’da geleneksel olarak yapmak istediklerini ifade etti. İsmet Konca konuklarına, programda yapılan ikramların evlerde yapıldığını söyleyerek, herkesin tatmasını tavsiye etti.Akademisyenlerin tebliğlerin inceledik
Kadın Kolları Başkanı Zerrin Bekar’da konuşmasında, mutlu olduklarını ifade ederek, 10-15 gün önce yönetime geldiklerini ve Beykoz Belediyesi’nin sempozyumlarında akademisyenlerin yaptıkları tebliğlere baktıklarını; üretim, tüketim ve tutumluluğu fark ettiklerini ifade etti. Üretim, tüketim ve tutumluluğu bugünün sürdürülebilirliği olarak ele aldıklarını ifade eden Bayan Bekar, tebliğlerin Beykoz’un durumunu ve yerli malı haftasını anlattığını gördüklerini ve bu sergiyi yaptıklarını dile getirdi.“Beykoz bir asrın sanayideki yüzüydü”
“Yerli malı, yurdun malı herkes Türk onu kullanmalı” Türkiye, ama biz onu biraz Beykoz özeline indirgedik ve Beykoz’un şu an tüm güzelliğini, tarihinden, ekonomik kalkınmada yeri olan kültüründen, baktığınızda fabrika mirasımız var. Beykozlu bir asır önce sanayide tarihe iz bırakmış. Emeğiyle Macaristan’dan öteye, daha ötesi yok. Bunu Beykozlu yaptı” ifadelerine yer veren Zerrin Bekar, “Beykoz o asrın sanayide yüzüydü” dedi.Bu yüzyılda da Beykoz’a asli bir sorumluluk düşüyor
Bekar, “Bilgilere baktığımızda Beykoz Türkiye’nin sanayisinde önemli bir yer edindi… Sanıyorum bu yüzyılda Beykoz’a çok asli bir sorumluluk düşüyor. Tarım üretimiyle… Denizlerimiz ve kadın emeğimiz var. Camımız var. Yeniden üreteceğiz dediklerinde çok heyecanlanıyorum. Cam ustaları var. Bunlar Beykoz için büyük kazanımlardır. Bunları sahiplendiğimizde Beykoz huzurlu bir hayat yaşayacak” dedi.Dernek Kurucu üyesi ve eski Beykoz Belediye Başkanı Muharrem Ergül, sunumunda Beykoz’un tarihsel hareketlerinden söz ederek, önemli bilgiler verdi.
Muharrem Ergül, yerli malı haftasının ilk başlangıcının Atatürk’ün 1923’teki ilk iktisat kongresinde aldığı karar olduğunu ve devamında 1946’da İsmet İnönü’nün Meclis kararı aldığını söyledi. Muharrem Ergül bu hatırlatmanın ardından İstiklal Savaşı şehit ve gazileri için konukları saygı duruşuna davet etti.Beykoz çok önemli bir yerdir!
Beykoz bir krallık merkezi olduğunu ve Abdülhamit’in tahtan indirilmesinde Beykoz’un çok önemli bir payı bulunduğunu söyleyen Ergül, Kız kulesi gibi bir kulenin Beykoz açıklarında batık durduğunu söyledi.
Muharrem Ergül, batık kule ile ilgili bilgi ve belgeleri Beykoz Belediyesi’ne söylediğini ifade ederek, “inşallah ilgilenirler” dedi.“Türkiye modern arıcılık ilk kez Beykoz’da yapılmıştır”
“Beykoz’un inanılmaz bir katma değeri var. Beykoz tarım bölgesidir. Beykoz Korusu ve Beykoz’daki çeşmeler ayrı bir bahistir. Türkiye’de modern anlamda arıcılık ilk kez Beykoz’da yapıldı. Kim yaptı, Ahmet Mithat Efendi yaptı. Nerde yaptı? Akbaba’daki çiftliğinde yaptı. Türkiye’de ilk kez suyu yine Ahmet Mithat Efendi Yalıköy’de ilk kez suyu parayla sattı.” şeklinde konuşan Muharrem Ergül, Beykoz Belediyesi’nin son üç yılda yapmış olduğu bu sempozyumların çok kıymetli ve değerli olduğunu ve o sempozyum kitaplarını herkesin okumasını tavsiye etti.
“Siyaset gelir, gider. Ama biz zenginliğimizi hep beraber bir yere taşımamız lazım.” ifadelerini kullanan Ergül, “önemli olan yaşadığımız yere hizmettir, yaşadığımız yeri kalkındırmaktır” dedi.
Programın son bölümünde konuklara yöresel tatlar ikram edilirken, birçok kişi Dernek Başkanı İsmet Konca, Kadın Kolları Başkanı Zerrin Bekar ve Yönetim Kurulu Üyesi Nilgün Konca’yı programın içeriğindeki zenginlik nedeniyle tebrik etti.