Boğaz’ın incisi Beykoz Korusu’ndaki Abraham Paşa Çiftliği, milletvekilleri için sosyal tesis oluyor.
TBMM Başkanlığı, İstanbul’un Anadolu yakasında misafirhane ihtiyacını karşılamak gayesiyle, Beykoz Korusu içerisindeki binaların kullanılmak üzere TBMM bünyesine katılacağı, İstanbul İl Özel İdaresince restorasyon çalışmaları yapılan binaların Vakıflar Genel Müdürlüğünce TBMM’ye kira sözleşmesi yoluyla tahsis edileceğini bildirdi.
TBMM Basın, Yayın ve Halkla İlişkiler Başkanlığından yapılan yazılı açıklamada, son günlerde çeşitli basın ve yayın organlarında yer alan TBMM’nin bazı faaliyetleri hakkında kamuoyunu yanlış yönlendirmeye matuf iddialar içeren haberler üzerine açıklama yapma zarureti doğduğu belirtildi.
Açıklamada, “Geçmiş dönemler de dahil olmak üzere TBMM üyelerinin ve TBMM Başkanlığı İdari Teşkilatının, İstanbul’un Anadolu yakasında misafirhane ihtiyacını karşılamak gayesiyle, Beykoz Korusu içerisindeki binalar, kullanılmak üzere TBMM bünyesine katılacaktır. İstanbul İl Özel İdaresince restorasyon çalışmaları yapılan binaların Vakıflar Genel Müdürlüğü tarafından TBMM’ye kira sözleşmesi yoluyla tahsisi gerçekleştirilecektir.” ifadesi kullandı.
Havalimanlarına olan ulaşım kolaylığına ve duyulan misafirhane ihtiyacına binaen söz konusu binaların TBMM tarafından kullanılmasının, TBMM Başkanlık Divanınca uygun görüldüğü ifade edilen açıklamada, bahse konu binaların bakımı ve korunması ile tesisin kullanıma açılmadan önce ihtiyaç duyulacak tefrişatının TBMM tarafından gerçekleştirileceği bildirildi.
Açıklamada, toplumu yanıltıcı, manşet ve içeriklerin basın ahlakıyla ve evrensel basın yayın ilkeleriyle bağdaşmadığı kaydedildi.
ABRAHAM PAŞA KORUSU
Beykoz Korusu ya da Abraham Paşa Korusu, İstanbul Boğazı sırtlarında, Beykoz Merkez mahallesi ile Paşabahçe mahallesi arasında geniş bir arazi üzerine yayılmıştır. Yüzölçümü 27,9 hektardır. Boğaz’a bakan yamaçlardan başlayarak içlerde Riva’ya kadar uzanır. Doğuda doğal ormanlarla bütünleşir.
Koru adını, Mısır Hıdivi Mehmet Ali Paşa’nın yakın adamlarından olan Ermeni kökenli Erem Amira’nın torunu Abraham Paşa’dan (1833-1918) almaktadır. Abraham Paşa, dönemin Osmanlı padişahı Abdülaziz’le dostluk kurmuş ve bir rivayete göre padişahla oynadığı bir tavla oyununda galip gelmesi üzerine bu korunun bulunduğu geniş araziyi kazanmıştır. Ayrıca Abraham Paşanın koru içerisinde yaptırdığı ve Abdülmecid’e hediye ettiği köşk, 1937 yılında yanarak yok oldu. Beykoz Fidanlığı içinde yer alan Tarihi Abraham Paşa Çiftliği’nde restorasyon çalışmaları devam ediyor.
Abdülaziz’in ardından Osmanlı tahtına çıkan II. Abdülhamit, Abraham Paşa’nın İstanbul’da sahip olduğu geniş topraklardan rahatsız duymuş, bu araziyi kendisinden satın alarak, Paşabahçe Koyu’na bakan bölümünü Hürriyet Bahçesi adıyla park olarak düzenleyerek halkın kullanımına sunmuştur.
Abraham Paşa’nın mülkiyetindeyken, koru Fransız bahçe uzmanları tarafından düzenlenmiş, içinde köşkler, kuşhaneler ve havuzlar inşa edilmiştir. Türkiye ikliminde doğal olarak yetişmeyen, yurtdışından getirilmiş egzotik bitki ve ağaçlar dikilmiştir. Koru içinde küçük bir tiyatro yaptırılmışsa da, bu tiyatro 1937 yılında çıkan bir yangında yıkılmıştır. İki büyük yapay mağara, beş havuz, kayalarla oluşturulmuş 3 yapay çağlayan bulunmaktadır. Havuzlardan birinin içinde küçük bir yapay ada vardır.